Катастрофи 2023 року: що таке сейсмоактивна зона Вранча та чи буде землетрус в Україні?

Загублений світ

На початку 2023 року у Туреччині та Сирії стався землетрус величезної сили…

Парадокс, але чим глибше залягає осередок землетрусу, тим більшу території охоплюють коливання. І Україна тут, на жаль, не пасе задніх. Ми маємо свій небезпечний осередок, так звану зону Вранча. Це – унікальна сейсмоактивна ділянка, що розташована на стику Південних (Румунія) та Східних (Українських) Карпат у жудці (повіті) Вранча (Румунія), з гіпоцентром землетрусів від 80 до 190 кілометрів. Така глибина провокує 8-9-бальні поштовхи в епіцентрах – Румунії, Болгарії та Молдови.

«Таких зон, як зон Вранча на планеті є всього три. Одна біля наших кордонів, одна в Гіндукуші (Азія) і третя знаходиться біля о.Фіджі» – розповів сейсмолог Олександр Кендзера.

В Україні ж більшість території перебуває у досяжності землетрусів 4-6-бальної інтенсивності зони Вранча, а південно-західна частина – 6-7 балів сили. Варто зазначити, що землетрус, який на початку 2023 року стався у Туреччині та Сирії був магнітудою 7,5 балів і завдав неймовірних руйнувань та забрав життя більше 20-ти тисяч людей.

Лише у продовж минулого століття у зоні Врачна сталося зо три десятки землетрусів, магнітудою 6,5 балів і вище. Серед постраждалих міст були й Ізмаїл, Одесса та Львів. Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Також не пропусти, з 6 лютого, щопонеділка, о 17:00 на 2+2 виходитимуть прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Новини

Всі новини
Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Дивитись більше