"Гарячка" у планети: які кліматичні зміни чекати?

Загублений світ

З кожним роком земна куля нагрівається все більші і більше. Та як клімат змінює наше життя?

Потягом 4,5 млрд років міняти клімат на Землі могли лише глобальні зміни – супервулкани, вплив космосу, зсуви тектонічних плит. Та останню сотню років саме діяльність людей може змінювати клімат все швидше та швидше. Нинішній вплив людини на погоду порівнюють із падінням метеориту.

У нашої планети «гарячка» – з кожним роком земна куля нагрівається все більше і більше. Що буде, коли температура зросте до критичного рівня та спека стане нестерпною?

Вчені переконані, що підняття рівня води та нагрівання повітря – головні виклики для людства у найближчі 30 років. Вони дослідили глобальний вплив кліматичних змін на суспільство. Кліматичні зміни, катаклізми, аномальні погодні явища знищать промисловість та сільське господарство у багатьох країнах світу. Це призведе до зростання боротьби за ресурси. Кількість збройних сутичок подвоїться. Бунти, колективне насильство, захоплення земель, війни – все це уже почалося і буде уже загострюватися. 

Через глобальне потепління людство втратить частину світового ВВП. Вибрики природи вже коштують людство 520 млрд доларів щорічно. І ця катастрофічна цифра тільки зростатиме. Політичні та кліматичні зміни подарують нам абсолютно іншу планету.

Глобальне потепління призведе до епідемії

Глобальне потепління дозволить, наприклад, вирощувати тропічні фрукти в Україні. Клімат уже змінює наше життя. Так, ми вже можемо скуштувати ананаси з Вінниці та банани з Броварів. За прогнозами вчених Середземне море поглине прибережні регіони, а Чорне море затопить шматок суші. Центральні регіони стануть посушливими, степ посунеться на північ та поглине ліси вже в цьому столітті. Більше того, моря та річки змінюються вже зараз. Гідробіологи запевняють, що в останні роки традиційних мешканців Чорного моря витісняють екзотичні гості – підвищення температури моря повністю змінює екосистему. Поблизу Одеси було виявлено близько чотирьох десятків нових видів, які не притаманні екосистемі Чорного моря.

Кардинально змінюються й умови для сільського господарства. Наші ще недавно родючі поля перетворюються на пустелі, і традиційні для нашої землі культури вже не витримують посушливого літа. Умови, в яких доводиться працювати українським селянам, стають схожі на американські прерії чи Ізраїль, тому люди переймають їхній досвід, як зберегти вологу. В Україні вже вирощують культури, притаманні арабським країнам. І це тільки початок.

Що ще чекати від кліматичних змін та чи може людство зупинити "кліматичний апокаліпсис"? Дивіться у сюжеті!

Все про небезпечний, шокуючий, невідомий досі світ розкаже програма Загублений світ з вівторка по п'ятницю о 17:20 на 2+2!

Новини

Всі новини
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Дивитись більше