Форма будівель та їхній колір впливають на нашу свідомість: що приховує ваш будинок?

Загублений світ

А головне, що цей вплив відбувається століттями…

А чи знали ви, що впливати на людську психіку і маніпулювати можна за допомогою архітектури? Відомий український психолог та спеціаліст з поведінкового аналізу Данило Протас запевняє, що форма будівель та їхній колір впливає на нашу свідомість.

«Знаки з гострими кутами рефлекторно асоціюються практично у всіх людей з агресією, а квадрати та символіка з прямими кутами навпаки – стабілізують психіку. Округлість моделює розслаблення та дипломатію. Більше того, візьмемо хрест. Антоніо Менегетті, священник католицької церкви, він же і психіатр, прямо писав, що хрест само по собі достатньо деструктивно впливає на психіку. Звідти і вираз «поставити на комусь хрест».

Крім того, з’ясувалося людьми можна маніпулювати не лише за допомогою форми, але і кольору архітектури.

«Найбільший вплив у червоного кольору, середній у помаранчевого, а жовтий – м’який. Але це все кольори збудники. Чому раніше психіатричні лікарні називалися «жовтими будинками», бо жовтий колір викликає викид, моделює дитячий стан. Усі розробки по впливу кольору на психіку застосовуються і у бізнесі, і у спецслужбах», - каже психолог Данило Протас.

Неймовірно, але нашою з вами свідомістю маніпулюють вже багато століть. Лише підніміть голову і ви зможете роздивитися неймовірну кількість зашифрованих послань і містичних символів. Подробиці – у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Також не пропусти, з 6 лютого, щопонеділка, о 17:00 на 2+2 виходитимуть прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Новини

Всі новини
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Дивитись більше