Чорне море дійде аж до Запоріжжя: як космос та Сонце може спричинити другий всесвітній потоп?

Загублений світ

Людська діяльність не єдиний чинник зміни клімату на Землі…

Наша планета невблаганно нагрівається. Сьогодні повітря на 1 градус тепліше, ніж сто років тому. А от на полюсах температура лише за кілька десятиліть піднялася на 2-3 градуси, а подекуди і на 5-6 градусів. А саме там зосереджено понад 90% усіх світових запасів криги і нині вона тане з катастрофічною швидкістю.

«Раніше клімат змінювався поступово, впродовж кількох століть. Зараз, за 30 років, ми маємо дуже інтенсивну зміну клімату. 97% вчених погоджуються з тим, що це наслідки діяльності людини», - розповіла кліматолог Надія Артем’єва.   

Але наші дії – не єдиний чинник зміни клімату! Космос теж готує нам причину майбутнього всесвітнього потопу. Регулярні коливання земної орбіти осі щодо Сонця називаються циклами Міланковича. Саме від нахилу земної орбіти залежить ступінь нагрівання або ж охолодження нашої планети впродовж тривалих сотен-тисяч років. Зараз орбіта у фазі Міланковича коли полюси Землі максимально наближаються до Сонця.

В останнє таке було 20 тисяч років тому, коли почав розмерзатися всепланетний льодовик, що спричинило всесвітній потоп. Тоді рівень океану був на 120 метрів нижчий ніж зараз. Якщо розтануть льодовики Антарктики і Гренландії, рівень океану підніметься майже на 80 метрів і Чорне море дійде аж до Запоріжжя. З карт планети можуть зникнути популярні туристичні острови Кірібаті, Мальдіви та Сейшели. Навіть за так званого найоптимістичного сценарію, у найближчі десятиліття покинути свої будинки доведеться близько 200 млн людей.

Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше