Церковна брудна гра: як Московія викрала патріарха, аби отримати автокефалію у 15 столітті

Загублений світ

Заручником був константинопольський патріарх Ієремія…

У 15 столітті московська влада вдалася до безпрецедентної хитрості та нахабства. Бажаючи отримати церковну незалежність, московські попи здійснили зухвалий план, викравши константинопольського патріарха Ієремію, аби змусити його визнати їх автокефалію.

Російська влада в усі часи намагалася приховати, що християнство на московські землі прийшло з Києва.

«У них в 12 столітті ще язичники страчували проповідників з числа ченців Києво-Печерської лаври. Зокрема є такий Кукша Печерський, який був страчений на території сучасної центральної росії», - розповів історик та кандидат політичних наук Олександр Палій.

Але згодом Московія проголосила про відокремлення від Київської митрополії та утвердження своєї церковної автономії. Незважаючи на те, що Константинополь понад 150 років відмовлявся визнавати московську автокефалію, ця мета таки була досягнута завдяки брудній грі московитів.

Московські попи запросили константинопольського патріарха Ієремію на переговори. Вірячи в щирість намірів, патріарх прийняв запрошення. Однак, як тільки він прибув, його взяли в заручники, змушуючи визнати московську автокефалію.

«Врешті-решт, коли патріарх був силоміць утриманий, від нього вимагалося визнати Московську автокефалію. Коли ж він під тиском це зробив, москва посіла своє місце серед помісних церков», - розповів священник ПЦУ, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко.

Цей акт насилля й маніпуляцій відкрив нову сторінку в історії російської церкви, що отримала незалежність ціною порушення всіх християнських принципів. Однак, це не зупинило її амбіцій захопити Київську митрополію, що залишилася головною метою російських церковних діячів.

Більше цікавих подробиць про це дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше