9,4 із можливих 10 балів: топ-5 найсильніших землетрусів в історії людства

Загублений світ

До прикладу, у Туреччині та Сирії на початку 2023 року стався землетрус у 7,8 балів…

Землетрус, який охопив Туреччину та частину північної Сирії на початку 2023 року завдав неймовірних руйнувань та забрав життя майже 30 тисяч людей. Важко повірити, але цей землетрус займає лише третю сходинку у рейтингу топ-найсильніших в історії людства.

П’яте місце – Японія

Землетрус у японському місті Кобе 17 січня 1995 році став найбільшим за всю історію землетрусів у Японії, яких, до речі, на рік тут може бути до тисячі. Через землетрус із силою поштовху 6,9 балів була повністю зруйнована інфраструктура міста, дороги, мости. 100 тисяч японців залишилися без даху над головою, а 6 тисяч людей – загинули.

Четверте – Гаїті

12 січня 2010 року на острові Гаїті стався землетрус магнітудою 7 балів за шкалою Ріхтера. Жертвами землетрусу стали від 250 тисяч до 300 тисяч осіб і понад мільйон лишилися без даху домівок. За кількістю жертв це найсильніший землетрус в історії всієї Америки, а також найбільш руйнівний землетрус XXI століття у світі.

Трете місце – Туреччина та Сирія

6 лютого 2023 року серія катастрофічних і смертоносних землетрусів вразила південну та центральну Туреччину та частини північної Сирії. Найбільший з них був магнітудою 7,5 балів за шкалою Ріхтера. У результаті цієї катастрофи загинуло майже 30 тисяч людей, а Туреччина змістилася на три метри на південь.

Друге місце – Китай

Землетрусом магнітудою 8,2 бали у 1976 році було повністю зруйновано китайське місто Таншань. На порятунок людей після першого поштовху кинули десятки тисяч волонтерів та рятувальників, але через 15 годин стався повторний поштовх у 7,5 бали і під новими завалами живцем поховав усіх, хто були в епіцентрі події. За неофіційними даними загинули 600 тисяч людей.

Перше місце – Чилі

Найпотужніший за час вимірювання сейсмічних активностей землетрус стався 22 травня 1960 року у Чилі – 9,4 із можливих 10 балів з епіцентром у місті Вальливія. Країну трусило з такою силою, що відчули навіть у болівійських Андах. Тоді домівок лишились більше 100 тисяч людей, зруйнувавши одразу чотири чилійських міста. Але цей землетрус викликав ще й цунамі. 10-метрова хвиля заввишки як триповерхівка, знову завдала страждань чилійцям. Цей водяний потік зніс три рибальських поселення, а десятки інших відкинув на три метри вглиб країни.

Але чому ж відбуваються землетруси– дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Також не пропусти, з 6 лютого, щопонеділка, о 17:00 на 2+2 виходитимуть прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Новини

Всі новини
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Дивитись більше