Перший швидкісний автомобіль світу їздив на початку XX століття дорогами українського села на Хмельниччині

Українські палаци. Золота доба

А за його кермом сидів граф Юзеф Потоцький…

Початок 20-го століття – це час бурхливого прогресу. Саме у цей період в селі Антоніни на Хмельниччині з’являлося багато нового, чого не було на той час навіть у королів. Наприклад, електрика і телефон. А приніс ці та інші технологічні новинки дворянин Юзеф Потоцький, маєток якого розміщувався тоді в селі.

«Юзеф Потоцький був людиною, яка не лише вміла заробляти гроші, але і вміла витрачати їх. – розповів дослідник історії Акім Галімов – Він одразу купляв усе нове, що з'являлося в той час у світі. Наприклад, у 1901 році Потоцький придбав один із перших швидкісних автомобілів світу і роз’їжджав на ньому вулицями села Антоніни».

Згодом в колекції дворянина з’явилося цілих дев’ять автівок, що на той час було небувалою розкішшю. Але вже зовсім скоро Юзефа Потоцького охопило нове захоплення – літаки.

«У 1911 році Потоцький поїхав до Варшави, де вперше пролетів на літаку. З того часу він буквально запалився авіацією», - розповів Акім Галімов.

Існують записи про одну цікаву історію, пов’язану із захопленням Потоцьким літаками. Його друг, граф Емануель Малинський, якось написав у листі, що буде пролітати на літаку над їхніми маєтками. Юзеф одразу ж йому відповів, щоб той залетів до нього в гості, і спеціально для цього побудував в селі Антоніни аеродром.

Але і це далеко не всі цікавинки цього місця. Подробиці дивись у документальному проєкті «Українські палаци. Золота доба»:

Loading...

Читай також:

Новини

Всі новини
Рід Кочубеїв відомий не лише зрадою, але й секретним архівом, на який полювали більшовики…
Дивитись більше