TikTok можуть заборонити в Україні: чи дійсно він такий небезпечний?

Україна сьогодні

У 2019 році TikTok став найпопулярнішим застосунком у світі, але він й досі зберігає в собі безліч таємниць…

У світі TikTok має 693 мільйони завантажень за рік. Власником цієї соцмережі є китайська компанія ByteDance, і саме можливий зв’язок з комуністичною партією КНР став причиною величезної кількості підозр.  


Річ у тім, що уряд Китаю володіє 1% компанії ByteDance, адже це є необхідною умовою для ліцензування. Навіть настільки мізерна частка надає представнику держави одне місце в Раді директорів, а разом з ним й доступ до внутрішньої інформації. Таким чином китайська влада може використовувати соцмережу для шпигування за журналістами та чиновниками інших країн. Директор ФБР Крістофер Рей у 2022 році заявив, що гігант соціальних мереж TikTok представляє унікальну загрозу національній безпеці США через свої зв’язки з комуністичним Китаєм.

«Я б сказав, що у нас є проблеми з національною безпекою, принаймні з точки зору ФБР, щодо ТікТок. Вони включають можливість того, що уряд Китаю може використовувати його для контролю збору даних про мільйони користувачів або алгоритму рекомендацій, який може бути використаний для операцій впливу, якщо вони цього захочуть, або для контролю програмного забезпечення на мільйонах пристроїв, що дає йому можливість потенційно технічно скомпрометувати особисті пристрої», - Крістофер Рей, директор ФБР.

Керівники TikTok намагалися переконати людей, що китайський персонал не може отримувати доступ до даних користувачів, які не з Китаю. Однак, лише через місяць після заяви Крістофера Рея, захід сколихнув черговий скандал. Як виявилося компанія ByteDance протягом місяців шпигувала щонайменше за двома журналістами із США та Великої Британії, щоб відстежити їхні локації та перевірити чи зустрічаються вони зі співробітниками TikTok, яких підозрюють у витоку інформації в ЗМІ. Спочатку компанія усе категорично заперечувала, але вже за 2 місяці TikTok визнав власну провину та звільнив чотирьох співробітників, які брали участь у цій операції.

Ще у 2023 році Канада, США та ЄС заблокували TikTok на телефонах держслужбовців. А у квітні 2024 року президент США Джо Байден підписав закон, який має змусити ByteDance продати застосунок в США протягом дев’яти місяців, в іншому випадку його повністю заборонять на території країни. У TikTok водночас заявили, що оскаржуватимуть рішення американської влади.

«Цей неконституційний закон є забороною ТікТок, і ми будемо оскаржувати його в суді. Ми віримо, що факти та закон однозначно на нашому боці, і ми зрештою переможемо. Ця заборона знищить сім мільйонів підприємств і змусить замовкнути 170 мільйонів американців».

 У Європейському Союзі та Великій Британії теж розглядають повну заборону TikTok. Рішення Америки може повпливати й на Україну, за словами голови комітету зі свободи слова Верховної Ради Ярослава Юрчишина, заборона сервісу може стати реальністю.

Чи дійсно TikTok заборонять в Україні? Чого нам чекати далі? Дивіться у відео!

Дивіться сьогодні, що буде завтра у проєкті «України сьогодні» на 2+2 у прямому ефірі з понеділка по п’ятницю о 19:00.

Читай також:

Новини

Всі новини
У 2019 році TikTok став найпопулярнішим застосунком у світі, але він й досі зберігає в собі безліч таємниць…
Інновації в галузі безпілотних апаратів, вже не виглядають як далеке майбутнє…
На сьогодні ШІ ще далеко до автономного саморозвитку, проте…
18-го вересня невідомі дрони вже традиційно відвідують російську територію…