Її складники, символіка та приготування – це своєрідний код, який передавався українцями з покоління в покоління. Тож, звідки бере початок кутя?
«Походження слова «кутя» вчені пов'язують із давньогрецьким словом, що означає «зерно» або «боби», - розповів дослідник історії Акім Галімов – Цікаво, що традиція готувати священну кашу існувала в Греції ще за часів легендарного мудреця Солона, тобто у VII-VI століттях до нашої ери!»
Але як ця традиція потрапила на українські землі? Точного відповіді на це питання немає. Проте, історики сходяться на думці, що коли на територію України прийшло християнство, тут вже існувала традиція готувати взимку, в найкоротший день року, страву із зерна.
Кутя – це не просто страва, це символ. Кожен її інгредієнт має своє значення, каже історик, дослідниця гастрономічної культури України та засновниця проекту «їzhakultura» Олена Брайченко:
- Зерно: Символізує вічне життя, родючість і відродження. Не дарма ж основним інгредієнтом куті є пшениця, яка була відома ще трипільським культурам.
- Мак: Символ достатку, багатства і здоров’я.
- Мед: Символізує солодкість життя, божественну мудрість і нетлінність.
Саме тому кутю традиційно готують на Святвечір та інші важливі релігійні свята. Вона є невід'ємною частиною українських різдвяних святкувань і символізує єднання сім'ї та зв'язок із предками.
Чому саме пшениця?
«Пшениця – це один із найдавніших культурних злаків, який людина вирощує вже тисячі років. Археологічні дослідження підтверджують, що пшеницю споживали ще трипільські культури. – розповів український шеф-повар Євген Клопотенко. – Вчені провели спектральний аналіз залишків їжі, знайдених на археологічних розкопках. Завдяки цьому вдалося ідентифікувати зерна пшениці».
Хоча традиційна українська кутя готується з пшениці, маку і меду, існують також інші варіанти цієї страви. Наприклад, на Поліссі кутю часто готують з рису, а на Закарпатті – з ячменю. Це свідчить про те, що кутя – це страва, яка протягом століть адаптувалася до різних регіонів і смакових уподобань.
Що ще має бути на святковому столі, розповів Акім Галімов у спеціальному випуску до Різдва. Дивись просто зараз:
Читай також: