Зубні щітки та душові лійки кишать мікробами: вчені виявили понад 600 вірусів, про які наука раніше не знала

Чи загрожують вони здоров’ю людини?..

Зубні щітки та душові лійки у ванних кімнатах можуть містити віруси, про які наука раніше не знала. Як пише видання livescience, дослідники із США виявили понад 600 нових вірусів у зразках, зібраних із домашніх ванних кімнат. Однак ці віруси не становлять небезпеки для людей – навпаки, вони можуть допомогти у боротьбі зі стійкими до антибіотиків бактеріями.

Дослідники зібрали зразки з 96 душових насадок та 34 зубних щіток. Віруси, знайдені у цих місцях, не представляють загрози для людей, оскільки інфікують лише бактерії, відомі як мікобактерії.

«Кількість вірусів, які ми виявили, просто вражає. Багато з них раніше не були відомі науці», - зазначила професорка мікробіології з Північно-Західного університету Еріка Хартманн.

Вона також додала, що ці віруси можуть бути корисними для майбутніх досліджень та допомогти у боротьбі з небезпечними бактеріями, які стійкі до антибіотиків.

Один із головних висновків дослідження, опублікованого в журналі Frontiers in Microbiomes, полягає в тому, що віруси, які знайшли на зубних щітках і душових лійках, дуже відрізняються один від одного. Кожен зразок – це окремий «світ» вірусів, і вчені не знайшли збігу між різними зразками.

«Це як малі окремі острови з унікальною фауною», — підкреслила Хартманн.

Особливо цікавими виявилися мікобактеріофаги – віруси, що інфікують та вбивають мікобактерії, до яких відносяться бактерії, що викликають туберкульоз та проказу. Вчені вважають, що ці віруси можна буде використовувати для очищення водопровідних систем від небезпечних бактерій.

Окрім цього, дослідження може стати основою для розробки нових антибактеріальних препаратів. Вчені активно вивчають фагову терапію, яка може стати альтернативою або доповненням до традиційних антибіотиків у боротьбі з супербактеріями.

Незважаючи на виявлену кількість вірусів у ванних кімнатах, дослідники запевняють, що панікувати не варто.

«Мікроби є всюди, і більшість із них абсолютно безпечні для людини», — підсумувала Хартманн.

Читай також: