Зник 128 років тому: подружжя дослідників випадково натрапило на затонулий за загадкових обставин корабель

Сталося це, коли вони знімали документальний фільм про мідій…

Підводні дослідники, подружжя Івонн Дреберт і Зак Мельник, під час зйомок свого документального фільму на дні озера Гурон поблизу півострова Согін-Брюс випадково натрапили на корабель, який близько 128 років тому зазнав аварії. А виявити цю знахідку допоміг … інвазивний вид мідій, які живуть у великих озерах.

Як пише видання The Independent, у червні команда дослідників виявили корабель під назвою «Африка» на глибині майже 90 метрів. Їхню увагу привернув вид маси мідій квагга, які прикріплювалися до затонулого корабля.

«Ми отримали підказку про те, що вчені, які досліджували морську рибу, помітили аномалію на своїх показаннях ехолота, по суті, незвичайну нерівність на рівному дні озера»,- розповів Зак Мельник.

Пані Дреберт зізналася, що не очікувала знайти щось особливе, але подумала, що це буде принаймні «весела суботня прогулянка на човні».

«Ми чесно сподівалися знайти купу каміння», — сказала вона.

Для дослідження подружжя використовувало дистанційно керований транспортний засіб (ROV) з високороздільною системою камер, і вже за кілька хвилин після початку досліджень, вони побачили величезну споруду – затонулий корабель «Африка».

Інвазивні мідії квагга були не тільки шляхом до цього відкриття, але і причиною руйнування уламків корабля. Вони прикріплюються до затонулих кораблів, що призводить до їхнього руйнування. Мідії також виділяють кислоту, яка може роз'їдати сталь і залізо на кораблях.

Пані Дреберт і містер Мельник зосередили свою роботу на екологічному впливі інвазивних мідій квагга на великі озера, але їхнє відкриття додало новий аспект до їхнього документального фільму. Вони розуміють тепер, як інвазивні види можуть впливати на культурну спадщину і історію вод.

Місцевий морський історик Патрік Фолкс та морський археолог Скарлетт Янусас вивчили корабель і впевнені, що це дійсно «Африка». Корабель побудували у 1873 році, але у 1886 перепрофілювали на парову баржу для перевезення вантажів. У жовтні 1895 року «Африка» відправилася з Огайо з екіпажем із 11 осіб та вугіллям на борту в Канаду. Проте корабель не досяг місця призначення і «Африку» ніхто не бачив з того часу.

Пані Дреберт і містер Мельник використали свою технологічну систему підводних камер для розкриття та документування цього історичного відкриття, надаючи нам можливість поглянути на затонулий корабель, який був прихований протягом 128 років.

Читай також:

Фото – скріншот з відео The Independent