Земля мала кільце, як у Сатурна: нова гіпотеза розкриває секрети древніх катастроф на планеті

Існує припущення, що астероїд міг змінити наш клімат мільйони років тому…

Дослідження стародавніх кратерів на поверхні Землі відкрили нову вражаючу гіпотезу – колись наша планета могла мати кільця, подібні до Сатурна, пише видання livescience. Залишки астероїда, які оберталися навколо Землі, могли значно вплинути на клімат і спричинити катастрофічне похолодання.

Ця теорія базується на аналізі кратерів, що утворилися приблизно 466 мільйонів років тому, в ордовицький період. Вчені вважають, що після розпаду величезного астероїда, його уламки створили кільце навколо Землі, яке поступово руйнувалося, а його фрагменти падали на планету у вигляді метеоритів.

Фото: Oliver Hull

Під час цих процесів кільце могло затіняти екватор, блокуючи частину сонячного світла та сприяючи охолодженню атмосфери. Згідно з дослідженням, яке опубліковане у журналі Earth and Planetary Science Letters, ця система могла істотно змінити клімат Землі та збільшити кількість метеоритних ударів на екваторі.

«Протягом мільйонів років уламки астероїда постійно падали на Землю, що призвело до збільшення метеоритних ударів, які видно в геологічних літописах», - пояснив один із провідних авторів дослідження, професор Енді Томкінс з університету Монаш в Австралії.

Проведене дослідження дозволило нанести на карту 21 кратер, який утворився від зіткнень астероїдів саме в екваторіальній зоні планети. Вчені впевнені, що ймовірність випадкового виникнення таких ударів у межах 30 градусів від екватора була надзвичайно низькою. Тому вони припустили, що ці удари могли бути результатом існування кільцевої структури навколо Землі.

Гіпотеза кільця може також пояснити, чому Земля пережила одне з найбільших похолодань за останні 500 мільйонів років. Якщо кільця дійсно існували, їх вплив на клімат міг бути значно більшим, ніж ми раніше думали.

Вчені відзначають, що потрібні подальші дослідження для підтвердження цієї теорії. Але якщо вона буде доведена, це може повністю змінити наше уявлення про історію планети та її кліматичні цикли.

Читай також: