Як відчувати себе впевнено за кермом авто?

Ефективні та прості поради допоможуть водіям-початківцям.

Ніхто з нас не народжується з бездоганними водійськими навичками та готовим водійським посвідченням у кишені. Для того, щоб відчути себе справжнім водієм, потрібен час. 

Пропонуємо добірку порад, щоб перестати боятися автомобіля і відчути себе за кермом впевненіше.

Психологи стверджують, що страх водити машину пов'язаний з низькою самооцінкою. Вони радять ставити маленькі завдання і досягати їх. Маленькі перемоги над собою додають сили.

  • Не купуйте дорогу машину

Перші місяці водіння – це навчання на власних помилках. У водіїв-початківців ще недостатньо досвіду, щоб вчасно зреагувати в дорожній ситуації. Тому, щоб не переживати через подряпини та інші дрібні неприємності, краще не купуйте відразу дорогий автомобіль. 

Також постарайтеся ставитися до свого транспортного засобу простіше. Врешті-решт, це всього лише машина. Коли ви вже будете відчувати себе більш досвідченими, пересідайте на більш досконалі моделі.

  • Дійте по ситуації

На жаль, тільки в ідеальному світі всі дотримуються правил дорожнього руху. Це, звичайно, не означає, що потрібно забути все, чого вас вчили на курсах водіння, але будьте готові діяти по ситуації. Спостерігати за іншими водіями, дивіться, які правила вони порушують і як поводяться на дорозі. Ці знання допоможуть вам бути готовим до екстреної ситуації.

  • Опануйте кілька маршрутів

Не варто відразу намагатися вивчити все місто. Опануйте для початку кілька простих маршрутів, наприклад, від дому до роботи. Знайома траса допоможе вам відчувати себе впевненіше. Знайомтеся з іншими маршрутами в міру наростання впевненості за кермом. 

  • Тренуйтесь

Сідайте за кермо при першій-ліпшій можливості. Навіть якщо потрібно просто поїхати в булочну. Поступово збільшуйте дальність поїздки.

Добре здобувати навички водіння за містом, там менше перешкод. Можна також домовитися з викладачем автошколи про додаткові заняття.

  • Зберігайте спокій

Їдьте не поспішаючи, навіть якщо розумієте, що це дратує інших водіїв. Вчіться тримати себе в руках в будь-якій ситуації. Головне, не їздите повільніше, ніж це дозволено правилами. Якщо ви відчуваєте, що заважаєте іншим водіям – перейдіть у правий ряд.

  • Не соромтеся попросити поради чи допомоги

У кожного досвідченого водія є кілька власних хитрощів, що дозволяють йому відчувати себе впевненіше. Попросіть їх поділитися цими порадами. 

Перший час вам буде складно відчувати габарити своєї машини. Дуже допоможе, якщо хтось буде стояти поруч і руками показувати, скільки місця у вас є.

  • Скажіть "ні" критикам

Навіть досвідченому водієві важко стриматися, коли критикують його дії. Що говорити про тих, хто тільки що сів за кермо. Особливо на початку своєї водійської діяльності важливо позбутися всіх, хто не допомагає, а виводить із себе. 

  • Опануйте інші види транспорту

Паралельно з водінням освоюйте і інші види транспорту – велосипед, картинг, гірські лижі. Все це допоможе поліпшити реакцію і відчувати простір навколо.

Читайте також:

Рейтинг найкращих автошкіл України

Автолайфхаки: як уберегти автомобіль від угону

Зимові звички водія, що вбивають машину

Як зекономити бензин: лайфхаки для водія