Вчені б’ють на сполох: через викачку людиною підземних вод змінився нахил Землі

І це може призвести до зміни клімату на нашій планеті…

Люди використовують ресурси нашої планети, вважаючи їх нескінченними і думаючи, що жодним чином не змінюють Землю. Проте це не так і нещодавні дослідження це добре показують. Як пише видання Space, нахил Землі змінився на 80 сантиметрів між 1993 і 2010 роками. І це певним чином через кількість ґрунтових вод, які люди викачали з надр планети, а це за приблизними підрахунками – 2150 гігатонн води. 

Якщо таку кількість вилити у світовий океан, його поверхня підніметься на 6 міліметрів. Нове дослідження показало, що витіснення такої величезної кількості води вплинуло на вісь, навколо якої обертається планета. 

З 2016 року вчені знають, що на полюс обертання впливають процеси, пов’язані з кліматом, такі як танення айсбергів і перерозподіл маси замкненої в них води. Але поки дослідники не додали відкачану воду в свої моделі, результати не повністю відповідали спостереженням. Без відкачування ґрунтових вод модель відхилилася на 78,5 сантиметра.

«Обертальний полюс Землі насправді сильно змінюється, — заявив геофізик із Сеульського національного університету Кі-Веон Со, який керував дослідженням. – Наше дослідження показує, що серед причин, пов’язаних із кліматом, перерозподіл ґрунтових вод справді найбільше впливає на дрейф полюса обертання».

Оскільки нахил осі Землі може впливати на сезонну погоду на поверхні планети, вчені зараз задаються питанням, чи можуть зміщення полюса обертання сприяти зміні клімату в довгостроковій перспективі. 

«Спостереження за змінами полюса обертання Землі є корисним для розуміння коливань зберігання води в масштабі континенту, — сказав Сео. – Дані про рух полюсів доступні ще з кінця 19-го століття. Отже, ми можемо потенційно використовувати ці дані, щоб зрозуміти зміни запасів води на континенті протягом останніх 100 років. Чи були якісь зміни гідрологічного режиму в результаті потепління клімату?».

Загалом полюс обертання Землі зміщується на кілька метрів на рік. Наскільки осушені резервуари підземних вод сприяють цьому зсуву, залежить від того, де на планеті вони розташовані. Дослідження показало, що вода, видалена із середніх широт, найбільше впливає на нахил планети.

Управління тим, як підземні води переміщаються по земній кулі, може допомогти обмежити зміщення полюса обертання і, отже, потенційні кліматичні наслідки, пов’язані з ними. 

Читайте також:

Фото: pexels