В бурштині віком 100 мільйонів років випадково знайшли крихітну осу із загадковими вусиками

Її розмір лише 1,3 міліметра…

Понад 100 мільйонів років тому на планеті Земля існувала крихітна оса з надзвичайно дивними вусиками, яку вчені нещодавно виявили в бурштині, пише видання Iflscience. Припускають, що цей зразок належить до середини крейдяного періоду та до нового роду і виду, який назвали Caradiophyodus saradae.

Знахідка цієї оси сталася завдяки дослідникам, які вивчали шматок бурштину з М'янми. Цей вимерлий організм вражає своїми невеликими розмірами – лише 1,3 міліметра. Однак найбільш приголомшливими є його загадкові вусики, що мають бульбоподібні структури на кінцях антен.

Головний автор дослідження, Джордж Пойнар, відзначив, що ця оса відрізняється від інших мікроос своєю унікальною будовою:

«Ми не змогли знайти жодної викопної комахи або існуючої комахи з такою структурою вусиків. Її крихітна довжина, а також її 15-сегментні вусики, глибока щілина в центрі голови та характер крил відрізняють її від усіх інших».

Однак однією з найбільших загадок залишається питання, як саме ця оса з такими дивними вусиками здійснювала польоти. За словами дослідників, ці структури, що прикріплені до антен, могли бути дуже незручними для комахи, і, можливо, навіть завдавали їй болю.

Вчені також вказують на можливість того, що ця мікрооса була паразитичною і можливо паразитувала на інших комахах. Але це гіпотеза, яка вимагає подальших досліджень.

Читай також:

Фото: Джордж Пойнар мл.