Таємний інгредієнт 2000-річного напою: вчені виявили людські рештки в найстарішому у світі рідкому вині

Вчені припускають, що це вино, ймовірно, було частиною ритуалу…

У 2019 році під час розкопок у місті Кармона на півдні Іспанії археологи зробили дивовижне відкриття. Вони виявили підземний римський мавзолей, в якому було шість урн з кремованими рештками. Однак одна з цих урн виявилася особливою – вона була наповнена рідиною, яка виявилася стародавнім вином, пише видання iflscience, посилаючись на дослідження в журналі Journal of Archaeological Science: Report.

Вчені припускають, що це вино, ймовірно, було частиною ритуалу, покликаного допомогти померлому у його подорожі до загробного життя. Напій став найстарішим збереженим вином у рідкому вигляді, відомим на сьогоднішній день.

Дослідники відразу зрозуміли, що рідина не могла бути випадковим витоком, оскільки всі інші урни залишалися сухими. Вони проаналізували хімічний склад рідини і порівняли його з сучасними винами з регіону, виявивши дивовижну схожість з винами з Хереса, Монтілья-Морілес і Санлукар.

Хімічний аналіз рідини виявив сім поліфенолів, типових для вин з цих регіонів, включаючи кверцетин і апігенін. Відсутність сирингової кислоти свідчила про те, що вино було білим, хоча з часом набуло червонуватого відтінку.

Ця знахідка підтвердила, що вино, яке розклалося з часом, мало вік близько 2 000 років. Це робить його найстарішим відомим вином, збереженим у рідкому вигляді.

Наразі мало що відомо про особи тих, хто був похований у мавзолеї. На двох з шести урн були знайдені гравюри, що вказують на імена – Hispanae та Senicio. Дослідники вважають, що вино було додано до урни під час похоронного обряду, щоб допомогти покійному у його переході до загробного світу.

Читай також:

Фото: Juan Manuel Román