Ми те, що ми їмо. Те, що їжа впливає на мозок і психічне здоров'я, – незаперечний науковий факт. Ще Гіппократ, який жив більше ніж 2 тисячоліття тому, казав: "Нехай їжа буде твоїм ліками, а ліки – їжею".
Науковці та дієтологи з усього світу давно працюють над створенням ідеального меню для мозку, яке б мало позитивний вплив на його роботу, запобігало б розвитку психічних розладів та вікових відхилень.
Шлунок та мозок пов’язані один з одним за допомогою 260 мільйонів нейронів, а багато кишкових бактерій виробляють нейромедіатори і спілкуються з мозком через блукаючий нерв.. Проблеми зі шлунком ведуть до депресії і різкого зниження вироблення серотоніну, гормону щастя. А при стресі тут же відбуваються негативні зміни в шлунково-кишкової мікрофлори.
І, навпаки, чим краще ви харчуєтеся, тим нижче ризик зіткнутися з психічними розладами.
Вчені з Колумбійського Університету в Нью-Йорку заявили, що правильне харчування може знизити ризик депресії на 40%. Більше того, їжа може стати одним з головних способів профілактики і лікування більшості захворювань мозку і психічних розладів.
Що варто включити в раціон
- Зелень
Численні наукові дослідження показують, що трави та листова зелень – найкращі джерела кальцію, клітковини, фолієвої кислоти, магнію, вітаміну К та бета-каротину.
Доведено, що люди, які регулярно їдять зелень, мають набагато більш високий IQ і набагато кращими показниками загального стану здоров'я. У них не було депресій і ознак вікових мозкових патологій, які призводять до розвитку хвороби Альцгеймера і деменції.
- Риба та морепродукти
Ці джерела омега-3 ненасичених жирних кислот підвищують когнітивні здібності, знижують ризик розвитку недоумства і інсульту, позитивно впливають на концентрацію уваги і пам'ять.
- Оливкова олія
Потужний антиоксидант, перешкоджає запальним процесам, які ведуть до мозкових патологій і тривожного стану, покращує роботу мозку, пам'ять.
- Горіхи
У горіхах і насінні теж є багато вітаміну Е, що зберігає мозок в активному і здоровому стані до глибокої старості.
- Ягоди
Чорниця, ожина, лохина, малина – найпотужніші джерела антиоксидантів. Вони запобігають старінню мозку, забезпечують його гарне кровопостачання, покращують пам'ять.
- Яблука, груші, абрикоси
Містять залізо, яке необхідно для підтримки активності мозку. Взагалі фрукти покращують настрій, особливо цитрусові. Мандарин чи не один з найсмачніших і головних фруктів зими. Та окрім цього є ще 11 причин з’їсти його.
- Овочі, багаті волокнами і вуглеводами
Антидепресивна дієта повинна складатися з броколі, цвітної капусти, буряка, моркви, кабачків і т.д.
- Яйця, червоне м'ясо та печінка
Гарно допомагають боротися із депресією.
Також наукові дослідження довели "антидепресивні" властивості таких речовин:
- Куркумін. Його можна отримати з біологічно активних добавок або додаючи в страви спецію куркуму.
- Кофеїн. Крім кави він міститься в чаї, як в зеленому, так і в чорному. У зеленому, всупереч поширеним уявленням, кофеїну більше;
- Триптофан. Ця амінокислота бере участь в процесі утворення "гормону щастя" серотоніну. Триптофану багато в бананах та мигдалі.
Вороги для мозку та психічного здоров’я
Поруч із корисною для мозку їжею, є та, яка в прямому сенсі його вбиває.
- Алкоголь
Ворог мозку номер один. Викликає дратівливість, порушення сну, психіки. Зловживання спиртними напоями також викликає руйнування мозкових клітин.
- Продукти, що містять консерванти, підсилювачі смаку, барвники
Наприклад, підсилювач смаку глутамінова кислота Е260 і її солі (глутамат натрію Е 261, калію Е 622, амонію Е 624, магнію Е 625, діглутамат кальцію Е623, які додають практично в усі продукти харчування промислового виробництва) в організмі перетворюються на гамма-аміномасляну кислоту, стимулятор центральної нервової системи. Це викликає перезбудження, знижує концентрацію уваги, когнітивні здібності, провокує різкі перепади настрою.
- Цукрозамінник аспартам (Е951)
Викликає неконтрольовану агресію, призводить до депресії і психічних розладів.
- Рафінований цукор, біле пшеничне борошно, трансжири (чіпси, фастфуд, всі смажені на маслі продукти, морозиво, маргарин, напівфабрикати, промислові кондитерські вироби та ін.), а також жирне м'ясо, ковбаси, жовтий сир суттєво погіршують роботу мозку. Вживання таких продуктів призводить до почуття слабкості і дратівливості.
- Їжа, забруднена паразитами
Особливо висока ймовірність "підхопити" з їжею паразитів, коли порушуються умови зберігання м'ясних і рибних продуктів. Паразити вражають всі органи і системи, включаючи мозок і психіку. Зокрема, лістеріоз і токсоплазмоз нерідко закінчуються шизофренією.