Що робити, якщо розбився ртутний термометр?

У домі кожного з нас є тіолова отрута. Іншими словами – ртуть. Чи справді вона небезпечна для нашого життя і що робити, якщо ви розбили ртутний термометр – з’ясовувала редакція сайту 2+2.

Ртуть – це один з металів, який у звичайних умовах перебуває в рідкому стані. Кристалізується він лише при -39℃. Що ж відбувається, якщо термометр розбивається в кімнаті? Ртуть починає випаровуватися. Це і є головною небезпекою для людини. Кількість ртуті в термометрі складає від 1 до 2 грамів, залежно від країни виробника. Це не так багато, аби нанести значну шкоду організму. Але якщо ртуть вчасно не прибрати або її кульки закотяться десь під плінтус – можна отруїтися важкими металами. Саме тому її треба оперативно зібрати.

Як правильно прибрати ртуть?

  • Ізолюйте приміщення. Мобілізуйте всі сили й оперативно виведіть усіх із кімнати. У першу чергу, домашніх улюбленців і дітей – якщо є.
  • Зачиніть двері. Отруєне повітря не повинно розповсюджуватися по іншим кімнатам.
  • Відчиніть вікна. У кімнату має потрапляти свіже повітря. Але слідкуйте, аби не було протягу, бо разом з ним ртуть потрапить в інші приміщення. Якщо відчуваєте, що «вітер гуляє підлогою» – покладіть під дверима вологу ганчірку, змочену розчином «Білизни» або марганцівки.
  • Кондиціонер. Якщо у кімнаті є кондиціонер, зробіть температуру 16-18℃: чим вища температура у кімнаті, тим інтенсивніше випаровується метал.
  • Пов’язка, бахіли, гумові рукавички. Одягніть швиденько всі ці аксесуари, щоб мінімізувати контакт із отруйною речовиною.
  • Ліхтарик. Вмикайте й уважно оглядайте кімнату! Кульки ртуті дуже добре котяться по будь-якій поверхні. А раптом якісь з них затаїлися під столом чи диваном, або ще гірше – прилипли до ворсинок килиму.
  • Тактика. Операцію по збору почніть з найбільших кульок – треба встигнути, щоб вони не розділилися на менші. Для цього озбройтеся шприцом, звичайним аркушем паперу або грушею-спринцівкою. З меншими частинками легко розбереться липка стрічка, лейкопластир, скотчем або змочена олією газета. Щоб не рознести ртуть по всьому приміщенню, почніть її збирати від входу та стін до центру кімнати.
  • Куди збирати. Поки ви проводите всю спец-операцію, нехай ваш асистент (дружина, дівчина, друг, мама) приготують «саркофаг» для ртуті. Для цього підійде звичайна банка з холодною водою, розчином марганцівки або з уже знайомим відбілювачем. Як тільки залишки термометра і кульки метала будуть героїчно зібрані – опустіть їх в банку та щільно закрийте кришкою.
  • Прибирання. Здавалося б, усе! Але де там?! Кімнату треба продезінфікувати. Змішайте воду з марганцівкою або мильно-содовою сумішшю – і вперед танцювати зі шваброю: ретельно промийте підлогу, особливо уважними будьте під меблями. Не забудьте також про черевики – на них легко могли лишитися часточки металу.
  • Карантин. Процедуру вологого прибирання й провітрювання кімнати доведеться повторити. Упродовж наступних 7 днів. У цей час бажано не проводити час в приміщенні.
  • Утилізація. Ваша місія майже виконана! Лишилося лише знищити ртуть. Але це вже робота МНС. Зателефонуйте за номером у вашому місті або зверніться у чергове відділення ДСНС вашого міста. Розуміємо, не хочеться брати на себе всі ці клопоти. Але якщо викинути ртуть на смітник – банка може розбитися, а метал почне випаровуватися й труїти навколишнє середовище.
  • Потурбуйтеся про себе. Тепер про вас! Щоб уникнути отруєння, пийте побільше води, молока та чаю – це допоможе якнайшвидше вивести токсини з організму. Якщо ж стан ваш геть кепський: ви відчуваєте нудоту – негайно випийте сорбент. При гострому отруєнні терміново звертайтеся до лікаря.


Важливо!

Навіть 2 грами ртуті можуть бути смертельними, якщо:

  • Речовина потрапила на м’яку, ворсисту поверхню або у щілини. Метал складно визбирати з таких поверхностей, тому як не шкода, а такі речі доведеться віддати у хімчистку або утилізувати. Якщо ртуть закотилася під плінтус або у щілини паркету – розберіть їх, знайдіть залишки речовини і промийте поверхні. Краще так, ніж робити капітальний ремонт;
  • Ртуть по всій квартирі рознесли домашні улюбленці й речовину вчасно не прибрали;
  • Людина (найчастіше дитина) проковтнула ртуть. Медики розповідають, що ртуть у кишковому тракті менш небезпечна за ту, що потрапила у легені. На наступний день вона може спокійно вийти разом з походом у туалет. Утім експериментувати не варто – краще одразу викликати швидку.

Що не можна робити, якщо розлилася ртуть:

  • Категорично заборонено збирати ртуть пилососом або віником – це лише полегшує випаровування речовини. Віник подрібнить більші краплі металу, а пилосос потім доведеться викинути.
  • Не викидайте ртуть у смітник, сміттєпровід або каналізацію.
  • Не періть одяг, який контактував із ртуттю – інакше ризикуєте оселити часточки металу в пральній машині. Краще візьміть одяг у пакет і також віддайте на утилізацію.