Робітники газової компанії випадково відкопали 8 мумій та артефакти доінків на вулиці Ліми, Перу

Мумії були знайдені в сидячому положенні і обгорнуті похоронними тюками…

Під час робіт із встановлення нових газових ліній під вулицями Ліми, Перу, робітники натрапили на несподівану археологічну знахідку – вісім мумій доінків та безліч цінних артефактів. Це відкриття, зроблене у співпраці з місцевими археологами, розкриває нові деталі про минуле і культуру давніх мешканців Ліми, пише видання Livescience.

Мумії, які були знайдені в сидячому положенні, були обгорнуті похоронними тюками з бавовняної тканини та зв'язані мотузками, виготовленими з ліани, що росте в тропічних лісах. За даними археологів, ці мумії належать до доінківської культури, відомої як Ічма (або Ychma), яка стала частиною імперії інків у 15 столітті. Знахідка відкриває новий погляд на історію і культурні звичаї цих давніх людей.

«Ми відновлюємо ці залишки втраченої історії Ліми, заховані під коліями та вулицями», - поділився Хесус Бахамонде, археолог із місцевої газової компанії, яка керувала комунальним проектом.

Під час розкопок, крім мумій, робітники також виявили артефакти, які допомагають краще розуміти життя доінків. Серед цих артефактів – люльки з опіумом, самокрутні сигарети, взуття, китайські гральні карти, перуанська срібна монета, викарбувана в 1898 році, і письмовий контракт іспанською мовою, який походить з 1875 року. Ці предмети свідчать про різноманітні аспекти життя та торгівлі доінків.

«Коли іспанці прибули у 16 столітті, вони виявили ціле населення, яке жило в трьох долинах, які сьогодні займають Ліму. Те, що ми маємо, є своєрідним історичним продовженням», - зауважив Хесус Бахамонде.

Це не перше відкриття археологічних скарбів у Лімі під час будівельних проектів. Раніше, у міському регіоні Калідда, де знаходиться Ліма, було виявлено понад 1900 археологічних знахідок, включаючи мумії, кераміку та текстиль. Місто Ліма славиться своєю розмаїтою археологічною спадщиною, включаючи 400 «хуак» або курганів, розкиданих по всьому місту.

Читай також: