Рив нори 99 млн років тому: палеонтологи виявили динозавра, розміром із собаку, який жив під землею

Fona herzogae – так називається новий вид динозавра…

Він жив 99 мільйонів років тому на території сучасної Юти. Цей динозавр проводив частину свого часу, зариваючись під землю. Як пише видання iflscience, динозавра знайшли в частині гірської формації Кедр. Він мав деякі незвичайні особливості і рештки, що неймовірно добре збереглися.

«Fona знайшли цілим, з багатьма кістками в оригінальній позі смерті. Він лежав грудьми до низу, з розчепіреними передніми кінцівками, — сказав перший автор дослідження Хавів Аврахамі. – Таке збереження більш ймовірне, якщо він перед смертю знаходився під землею, в норі».

Fona herzogae був добре пристосован до життя під поверхнею. Він був розміром із собаку, з простим тілом та без особливих прикрас. Але у нього були великі двоголові м’язи, міцні точки прикріплення м’язів на стегнах і ногах, зрощені кістки вздовж тазу та задні кінцівки, які були більші за передні. Усі ці риси вказують на тварину, що риє. Дослідники вважають, що маленький динозавр був напівфоссоріальним, тобто рив нори якийсь час.

Фото: Lindsay Zanno

Хоча тунелі та камери цього динозавра ще не відкриті, палеонтологи знайшли тунелі його родича, Oryctodromeu, в Айдахо та Монтані. Вони мають спільні анатомічні особливості, що підтверджує їх напівфоссоріальний спосіб життя.

Fona herzogae, ймовірно, був вкритий пуховою шерстю з різнокольорового пір’я. Це відкриття розширює наші знання про підземних динозаврів і життя в середині крейдяного періоду.

Фото: Jorge Gonzalez

Читай також:

Фото: Jorge Gonzalez