Незвичайну та загадкову гробницю з артефактами, які запобігають поверненню мертвих, знайшли у Туреччині

В ній були рештки дорослого чоловіка, що жив між 100 і 150 роками нашої ери…

Археологи, працюючи над розкопками некрополя на південному заході Туреччини, знайшли незвичайну і дуже загадкову гробницю. В ній були кремовані решкти дорослого чоловіка, що жив між 100 і 150 роками нашої ери. Цей похований мав особливий режим поховання, який відрізнявся від традиційних обрядів, пише видання Archaeology.

Зазвичай, коли людину кремують, її кістки і попіл поміщають в урну, яка потім зберігається в іншому місці. Проте, у цьому випадку було знайдено щось надзвичайне. По-перше, вогнище, де проводилася кремація, було закладено цеглою, а потім покрито товстим шаром вапна. Це дуже відрізнялося від звичайних практик.

Другим дивним аспектом була присутність бронзових монет і понад 40 цвяхів поруч з людськими рештками. Дослідники припускають, що ці цвяхи були вкладені в поховання як талісмани для відганяння злих сил і для прикріплення духу померлого до землі. Можливо, це була спроба забезпечити спокій душі загиблого та захистити від потенційних небезпек.

Найбільше дивує той факт, що жодна з цих практик не спостерігалася в інших похованнях, розкопаних у Сагалассосі. Це призводить до припущення, що цей особливий ритуал був свідомим.

«Цей феномен можна пояснити лише як спробу вплинути на долю померлого, запобігти його поверненню і завдати шкоди живим», - зауважує археолог Йохан Клайз з університету KU Leuven.

Спільно з іншими археологами, він продовжує досліджувати цей таємничий випадок, намагаючись розкрити його справжній сенс і значення для давньої культури Сагалассоса.

Читай також: