Найстаріше взуттям Норвегії: 3000-річний черевик бронзового віку знайшли на зникаючій частині гірського льоду

Танення гірських льодів призводить до виявлення тисяч старовинних скарбів…

Зміна клімату створює загрозу для найстаріших артефактів Норвегії, що знаходяться у льодових плямах, пише видання Live Science. Крижані плями утворюються на висотах, де сніг і льодові відкладення накопичуються і не тануть влітку. Вони не рухаються і тому артефакти, які знаходяться там, можуть залишатися недоторканними – такими, як і сто або навіть тисячі років тому. Коли ж лід починає танути і денне світло потрапляє на норвезькі скарби історії, вони можуть пошкодитися.

«Дослідження, засноване на супутникових знімках, зроблених у 2020 році, показує, що понад 40% із 10 вибраних ділянок льоду з відомими знахідками розтанули, — заявила співавтор звіту Біргіт Скар, археолог і доцент Музею університету NTNU – Ці цифри свідчать про значну загрозу для збереження відкриттів із льоду, не кажучи вже про лід як кліматичний архів».

Останні десятиліття танення гірських льодів призводить до виявлення тисяч старовинних скарбів, які залишилися недоторканими в мінімально змороженому стані. Наприклад, як 3000-річний черевик бронзового віку, знайдений в гірському районі Йотунхеймен на півдні Норвегії ще у 2007 році. Шкіряний черевик маленького розміру, скоріш за все, належав жінці або юнаку. Взуття було знайдено разом із кількома стрілами та дерев’яною лопатою, що свідчить про те, що це місце було важливим місцем полювання. 

Фото: Аge Hojem, Університетський музей NTNU

Датований приблизно 1100 роком до нашої ери, це взуття є не тільки найстарішим взуттям у Норвегії, але й, можливо, найдавнішим предметом одягу, виявленим у Скандинавії, за словами дослідників. Однак зміна клімату ставить під загрозу існування цих надзвичайних свідчень минулого.

«Раніше ми вважали лід спустошеним і млявим, а отже, не дуже важливим. Зараз все змінюється і стається це дуже швидко, — сказав співавтор звіту Йорген Росволд, біолог і помічник наукового керівника Норвезького інституту досліджень природи. – Великі обсяги унікального матеріалу тануть і зникають назавжди».

Читайте також:

Головне фото: Vegard Vike, Музей історії культури в Осло