На 54-й конференції з вивчення Місяця та Марсу група дослідників представили генно-модифікований рис який, як вони вважають, може вижити в марсіанському ґрунті. Про це повідомив uark. В анотації команди зазначається, що «рис може рости та виживати в марсіанському реголіті з проблемами, які можна подолати за допомогою контролю пов’язаних зі стресом генів».
Однією з найбільших проблем для вирощування їжі на Червоній планеті є наявність перхлоратних солей, які були виявлені у ґрунті планети і, як правило, вважаються токсичними для рослин. Команді вчених вдалося змоделювати марсіанський ґрунт в земних умовах. Вони використали багатий базальтом ґрунт, видобутий у пустелі Мохаве, який називається Мохаве Марс Симулянт, або MMS, який був розроблений вченими з NASA та Лабораторії реактивного руху, і успішно посадили в ньому три сорти рису: один дикий тип і дві генно-відредаговані лінії з генетичними мутаціями, які дозволяють їм краще реагувати на стрес, такий як посуха, голодування цукру або засолення. Висновки науковців, які базуються на цьому експерименті, свідчать про те, що генетично модифікований рис може бути придбаний для марсіанського ґрунту.
Незалежно від того, чи люди коли-небудь колонізують Марс, дослідження команди можуть мати застосування тут, на Землі. Другий автор реферату, Абхілаш Рамачандран, докторант Арканзаського центру космічних і планетарних наук, зазначив, що він спілкувався з австралійським дослідником із території, де ґрунти мають високу солоність, і бачив їхню роботу як потенційний шлях вирощувати там їжу.
«Ми могли б використовувати Землю як земний аналог до того, як насіння коли-небудь відправлять на Марс», - додав Абхілаш Рамачандран.
Перший автор реферату, Пітер Джеймс Ганн, докторант клітинної та молекулярної біології, сказав, що проект почався, коли він зустрів Рамачандрана за кавою в студентській спілці:
«Він був новачком тут в університеті, і ми поділилися тим, що ми робили у своїх лабораторіях. Оскільки він займається планетарією, а я спеціалізуюся на клітинній та молекулярній біології, ми вирішили спробувати рослини».
Згодом до них приєдналися й інші співавтори проекту.
Читайте також: