Квеврі: секрети стародавнього методу виноробства, що захоплює сучасних ентузіастів

Грузія, яку називають «колискою вина», пишається своєю багатою історією…

Є кілька країн, які мають довгу історію одомашнення винограду для виготовлення цього тисячолітнього напою, наприклад Вірменія, Іран і Туреччина. Однак у 2015 році археологи знайшли грузинські глиняні виноробні посудини віком 8 тисяч років із залишками винограду, що датуються шостим тисячоліттям до н.е., пише портал Mashed.

Грузія, яку називають «колискою вина», пишається своєю багатою історією та традиційними методами, які використовуються й сьогодні. Навіть культова 65-футова статуя столиці, відома як Мати Грузії, тримає в одній руці чашу з вином як символ гостинності. Один з основних районів виноробства знаходиться в східному регіоні Кахетія. Тут такі фактори, як висота, вологий прибережний бриз із заходу та м’яка зима, сприяють ідеально родючій якості ґрунту. Ці майже тропічні умови створили колосальні 500 видів винограду протягом кількох поколінь. Досліджуючи походження цього давнього напою, дізнаєшся, що предки сучасних грузин робили вино, закопуючи виноградний сік. Грузини досі використовують старовинний метод виноробства квеврі. Знайдені на місці розкопок на Південному Кавказі квеврі датуються епохою неоліту.

Термін «квеврі» походить від грузинського слова «квеврі», що означає глиняний горщик або амфору. Глиняні квеврі – це великі посудини, виготовлені з традиційного червоного глиняного матеріалу із спеціальним покриттям всередині. Однією з ключових особливостей методу виноробства квеврі є ферментація виноградного соку разом з шкірками, кісточками та стеблами. Цей процес відбувається без додавання дріжджів, оскільки природна флора на шкірках винограду забезпечує спонтанну ферментацію. Глиняні стіни квеврі стимулюють взаємодію між виноградом та його дикою флорою, що сприяє унікальному смаку.

Предки грузин зберігали напої в підземних ямах протягом зими, іноді до 50 років. У наші дні вино квеврі має залишатися захованим у винному погребі, відомому як марані, приблизно шість місяців, щоб отримати чудові результати. Горщики у формі яйця здатні вмістити від 26 галонів до понад 900 галонів вина, достатньо великі, щоб вам довелося залізти в них, щоб очистити. Таким майстрам вина навіть не варто турбуватися про регулювання температури, адже горщики перед похованням щільно закривають глиною. Заза Кбілашвілі, представник чотирьох поколінь виробників квеврі, стверджував, що «навіть сучасні фільтри не можуть фільтрувати вино так добре, як квеврі».

Практика квеврі настільки важлива для грузинської історії, що зараз вона перебуває під захистом ЮНЕСКО.

Читайте також:

Фото: pexels