Історичний скарб під льодом: відлига розкрила стародавні «мумії» та могили Монгольської імперії

Поховання належали аристократам…

Вічна мерзлота Східної Євразії поступово тане, розкриваючи давні таємниці Монгольської імперії, яка виникла у 13 столітті. Могили, заховані в горах Ховсгол, приховують шкіру, золото, шовк і навіть докази відданості молоку яка. Як пише видання Iflscience, дослідники відкрили залишки цих давніх поховань на стоянці Хоріг, датованою 13 століттям, періодом після об’єднання Монгольської імперії в 1206 році під керівництвом Чингісхана.

За життя Чингісхан створив найбільшу суцільну сухопутну імперію в історії, яка була від Східної Європи до тихоокеанського узбережжя. Нині, завдяки відлизі, ми маємо можливість краще пізнати її історію. У 2018 і 2019 роках були відкриті скелети 11 осіб, яким понад 800 років.

«Нашим найважливішим відкриттям стала жінка-аристократка, похована в берестяному капелюсі під назвою «богтог» і в шовкових мантіях із зображенням золотого дракона з п’ятьма кігтями. Зробивши певні аналізи, ми прийшли до висновку що вона пила молоко яка протягом свого життя, — розповіла Алісія Вентреска-Міллер, доцент кафедри антропології Мічиганського університету. – Це допомогло нам перевірити тривале використання цієї культової тварини в регіоні та її зв’язки з правителями». 

Поховані поряд із людьми розкішні могильні речі та вишукані матеріали свідчать про високий соціальний статус померлого. Дослідники особливо підкреслюють значення відкриття доказів існування яків у давніх похованнях. Ці тварини відіграли важливу роль у житті та культурі високогірних регіонів Східної Євразії. Вони забезпечували не лише їжею, але і волокном для одягу, а також жиром для виготовлення товарів.

Аналіз результатів дослідження наданий в журналі Communications Biology підтверджує важливість цієї знахідки для розуміння історії та культури Монгольської імперії. Однак вчені наголошують на необхідності збереження і захисту цих цінних археологічних реліквій від мародерства та природних факторів.

Читайте також: