Її знайшли у 2000-річній гробниці: Саудівська Аравія розкрила обличчя стародавньої набатейки

Реконструкція Хіната розпочалася у 2019 році у Сполученому Королівстві…

Саудівська Аравія представляє реконструкцію обличчя стародавньої набатейської жінки після кількох років роботи істориків і археологів.

Реконструкція, яка є першою у своєму роді, побудована на основі останків Хінат, набатейської жінки, яку було виявлено в 2015 році в 2000-річній гробниці в Хегрі, археологічній пам’ятці, розташованій у стародавньому місті-оазисі Ал-Ула, на північному заході Саудівська Аравія. Про це розповідає CNN.

У 2019 році у Сполученому Королівстві розпочалася реконструкція Хіната, яка фінансується Королівською комісією Ал-Ула.

Багатопрофільна група експертів відновила фрагменти кісток, знайдені в гробниці, щоб реконструювати зображення її зовнішності, використовуючи антропологічні та археологічні дані. Потім скульптор використав 3D-принтер, щоб оживити її обличчя.

Набатеї були стародавньою арабською цивілізацією, яка населяла Північну Аравію та Левант понад 2000 років тому. Стародавнє йорданське місто Петра було столицею їхнього королівства, яке стало жвавим і комерційним міжнародним центром торгівлі спеціями, ліками та тканинами, якому сприяли набатеї.

Колись процвітаючий центр міжнародної торгівлі та домівка набатеїв, Хегра, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, був відкритий у 2020 році як туристичний об’єкт.

Набатейська цивілізація не залишила значних історичних текстів, і інформація про неї походить з написів на гробницях і на скелях по всьому Близькому Сходу або з археологічних відкриттів.

«Набатеї — це певна загадка: ми багато знаємо, але в той же час ми знаємо дуже мало, оскільки вони не залишили жодних літературних текстів чи записів, — розповів лівано-французький археолог Лайла Неме, керівник проекту. – Розкопки цієї гробниці були чудовою нагодою дізнатися більше про їхнє уявлення про загробне життя».

За словами Неме, алфавіт набатеїв розвинувся в сучасну арабську мову.

«Ця гробниця має дуже гарний напис, висічений на її фасаді, який говорить, що вона належала жінці на ім’я Хінат», — додав Неме.

Читайте також: