Електронні і звичайні сигарети виявилися однаково небезпечними для судин

Вчені прийшли до висновку: електронний пар, що містить нікотин, піддає кровоносні судини такому ж або навіть більшому ризику, що і традиційні цигарки.

Вчені з Німеччини заявили, що ризик для здоров'я судин при палінні електронних цигарок із нікотином можна порівняти зі шкодою звичайного куріння, а в деяких випадках ризик може виявитися і більш високим. Роботу опублікували в журналі Vascular Medicine.

У дослідженні брали участь 15 активних курців, які віддають перевагу традиційним цигаркам. Протягом доби до експерименту вони не курили і не вживали алкоголь – відомо, що обидва чинники помітно впливають на стан судин. Потім добровольців розділили на три групи: представники першої курили звичні сигарети, учасники другої користувалися електронними цигарками з нікотиновою «начинкою», треті – електронною сигаретою без нікотину.

Всі учасники курили протягом п'яти хвилин. За півгодини до експерименту і через дві години після нього вчені виміряли показники функціонального стану судин волонтерів: кров'яний тиск, а також параметри жорсткості стінок судин.

Після сигарети підвищений тиск спостерігався в середньому 15 хвилин, а висока частота серцевих скорочень – протягом півгодини. Нікотинова електронна сигарета підвищувала обидві характеристики в середньому на 45 хвилин. При цьому безнікотиновий вейп не чинив помітного короткострокового ефекту.

За словами авторів статті, більш детально вивчити вплив нікотинових електронних цигарок на судини допоможуть дослідження з більшим числом учасників, однак говорити про потенційну небезпеку постійного куріння такого типу можна вже зараз. Дослідники підкреслюють, що, всупереч поширеній думці, електронна сигарета не захищає судини від шкідливого впливу нікотину.