Друга за величиною серед усіх знайдених: археологи показали скам'янілість гігантського павука, віком 15 мільйонів років

Скам'янілості цих істот досить рідкісні…

Наука знову дарує нам вражаючі відкриття, розкриваючи таємниці минулого нашої планети. Як повідомляє видання Iflscience, нещодавно вчені знайшли скам'янілість, яка вражає своїми розмірами та роллю в еволюції павуків.

Скам'янілість павука, віком 15 мільйонів років, стала другою за величиною серед усіх знайдених. Цей археологічний скарб був у п'ять разів більший за своїх живих родичів. Його ім'я - Megamonodontium mccluskyi, і воно вказує на його близькість до групи крихітних щітконогих павуків-люків із роду Monodontium. А назва mccluskyi дана на честь доктора Саймона МакКласкі, який і виявив цю скам'янілість у червні 2020 року.

«Це не тільки найбільший скам’янілий павук, знайдений в Австралії, але й перша скам’янілість сімейства Barychelidae, знайдена в усьому світі», — сказав арахнолог Музею Квінсленда доктор Роберт Рейвен, який був автором дослідження, опублікованому у журналі Zoological Journal of the Linnean Societyє.

Сьогодні існує близько 300 видів таких павуків, проте скам'янілості цих істот досить рідкісні, бо вони майже весь свій час проводили у своїй норі, чекаючи аби вполювати чергову жертву, яка необачно проходила повз домівку павуків. Тому ця знахідка решток стародавнього павука – справжній скарб для археологів та арахнологів.

Вивчення цієї скам'янілості відкриває перед вченими можливість заповнити прогалини в знаннях про еволюцію павуків. Скануюча електронна мікроскопія дозволила вивчити найдрібніші деталі цього гіганта минулого, включаючи кігті і щетинки на його ногах та тілі. Ці щетини, подібні до волосся, виконували різні функції, включаючи відчуття хімічних речовин, захист від нападників та видачу звуків.

Читай також:

Автор зображення: Michael Frese