Дослідження сучасних вчених: знамениті кришталеві черепи ацтеків – підробка!

В музеях та приватних колекціях по всьому світу знаходиться близько десятка таких черепів…

Довгий час вважалося, що кришталеві черепи ацтеків є одними з найбільш знакових археологічних артефактів. Вони завжди хвилювали суспільство. Теорії їх створення були дуже різноманітними – від інопланетних скульпторів до магічних каменів. Однак, як пише видання Iflscience, вченим вдалося довести, що кришталеві черепи – це дешеві підробки французьких шахраїв дев’ятнадцятого століття.

Проте, давайте спочатку згадаємо загальновідому історію кришталевих черепів ацтеків.

Вважається, що в музеях і приватних колекціях по всьому світу знаходиться близько десятка черепів різних розмірів. Вперше вони з’явилися в 1856 році, коли Британський музей придбав мініатюрний череп, який, як кажуть, був створений руками ацтеків, хоча незрозуміло, звідки він узявся.

У 1897 році Британський музей придбав другий кришталевий череп у Tiffany&Co, і саме цей виріб можна побачити на виставці сьогодні. Незважаючи на те, що спочатку вважали череп доколумбовим, музей каже, що «перевірити це за допомогою технологій не вийшло» і що походження предмета «дуже невизначене».

Інші кришталеві черепи різних розмірів незабаром з’явилися в колекціях Національного музею антропології Мексики та Смітсонівського інституту. Однак лише в 1950-х роках мінералог зі Смітсонівського інституту на ім’я Вільям Фошаг визначив останній як підробку після того, як помітив, що виріб явно було створено за допомогою сучасних інструментів для виготовлення ювелірних виробів.

У 20-му столітті на антикварних аукціонах з’явилося ще кілька черепів, у тому числі той, який був проданий англійському глибоководному рибалці у 1943 році. Подейкують, що артефакт, відомий як Череп Приреченості, випромінює блакитне світло з очей і виводить з ладу комп’ютери, виготовлено з використанням сучасних технологій і цілком очевидно є підробкою.

Так чи робили ацтеки черепи взагалі?

Черепи займають важливе місце в іконографії ацтеків і часто зустрічаються на стінах стародавніх храмів або на зображеннях божеств. Проте жодного кришталевого черепа ніколи не було задокументовано під час археологічних розкопок у Мексиці чи інших місцях, і жоден із прикладів у музейних колекціях не можна віднести до проекту розкопок.

Зважаючи на це, на місцях ацтеків було знайдено незліченну кількість зображень черепів , хоча вони зазвичай висічені з базальту, а не з кришталю. Стилістично ці доколумбові реліквії зазвичай сильно відрізняються від кришталевих черепів, і все це робить малоймовірним те, що ацтеки їх справді створили.

Чи всі черепи фальшиві?

На рубежі тисячоліть археологи почали підозрювати, що більшість, якщо не всі, кришталевих черепів ацтеків були підробленими. Переконливі докази зрештою були отримані у 2008 році, коли анонімний донор надіслав череп до Смітсонівського інституту, стверджуючи, що він придбав його в 1960 році, і наполягав на тому, що раніше він належав мексиканському диктатору Порфіріо Діасу. 

Найбільший з усіх кришталевих черепів був переданий антропологу на ім’я Джейн Макларен Уолш, яка об’єдналася з Маргарет Сакс з Британського музею, щоб проаналізувати як череп із Смітсонівського інституту, так і зразок, що зберігається в Лондоні. Використовуючи скануючу електронну мікроскопію, пара виявила, що обидва черепа були вирізані за допомогою обертових колес і, отже, не могли бути виготовлені за технологією ацтеків. А череп із Смітсонівського інституту навіть був оброблений синтетичним абразивом під назвою карборунд, який винайшли порівняно нещодавно.

Уолш і Сакс потім проаналізували вторгнення рідини та твердої речовини в кварц, з якого були зроблені черепи, визначивши, що порода була викована в «мезотермально-метаморфічному середовищі». Це виключало Центральну Америку як джерело та вказувало на те, що кристал, швидше за все, походить з Бразилії чи Мадагаскару, жоден із яких не з’являвся на торгових шляхах ацтеків.

Зрештою Уолш і Сакс дійшли висновку, що жоден із черепів не був доколумбовим походженням і що обидва, ймовірно, були виготовлені менш ніж за десять років до того, як їх придбали.

Звідки взялися кришталеві черепи?

Хоча неможливо простежити історію всіх черепів, записи показують, що кварцовий купол, який зберігається в Британському музеї, спочатку був придбаний Tiffany&Co  у французького дилера на ім’я Ежен Бобан. Кілька десятиліть тому Бобан виставив два інших кришталевих черепа на Всесвітній виставці в Парижі, яка була організована для демонстрації його знахідок як офіційного археолога мексиканського двору Максиміліана.

Однак, незважаючи на те, що він був членом Французької наукової комісії в Мексиці, Бобан не був професійним археологом, хоча більшу частину своєї молодості він провів, проводячи власні неофіційні розкопки в Мексиці. Як пише Iflscience, саме Бобан першим почав штампувати кришталеві черепи в 19 столітті – у той час, коли перші справжні артефакти ацтеків почали з’являтися в музеях по всьому світу, а публіка захопилася цією загадковою стародавньою цивілізацією.

Той факт, що під час археологічних розкопок не було виявлено жодного кришталевого черепа, не завадив Бобану видати їх за справжні реліквії ацтеків – і більшість музеїв із задоволенням повірили його твердженням щодо їх автентичності, знаючи, що кришталевий череп, безсумнівно, привабить відвідувачів. Незважаючи на це, череп, який зрештою потрапив до Британського музею, був фактично відхилений директором Національного музею Мексики в 1885 році, який засудив Бобана як шахрая.

Не злякавшись цієї невдачі, Бобан швидко знайшов альтернативного продавця, і незабаром світ захопився фальшивими кришталевими черепами ацтеків.

Читайте також:

Фото - The Trustees of the British Museum