Чого не можна робити перед тренуванням в залі

Хочеш вийти зі спортзалу своїми двома - дотримуйся правил!

Усе, що робити під час тренування тобі порадить тренер. А ось що заборонено робити перед тренуванням, щоб воно пройшло комфортно і успішно, розкаже редакція сайту 2+2.

  • Пити багато води

Якщо не встиг до тренування випити необхідну норму рідини, не поспішай надолужити нестачу! Інакше ризикуєш потрапити прямо із залу в лікарню. Пояснюємо: нирки здатні «переробити» 1 літр води за годину. Якщо ж кількість рідини перевищує норму, є ризик отримати приступ гіпонатріємії. Це порушення водного балансу в організмі. Простіше - надлишок зайвої води, при якому концентрація іонів натрію в плазмі крові критично зменшується. Ознаки гіпонатріємії - сонливість, запаморочення, судоми, нудота і навіть втрата свідомості. В тяжких випадках - кома та смерть.

Loading...

  • Забудь про статичну розтяжку

Це коли ти залишаєшся в тій чи іншій позі на 15-60 секунд. Лікарі кажуть, що це найефективніший вид розтяжки. Але досліди говорять про інше. Учасники експерименту, які використовували статистичну розтяжку до або під час силових тренувань, показували на 8% менше сили і на 23% менше рівноваги та стійкості.

Важливо:

Якщо хочеш розігрітися перед тренуванням – обирай динамічну розтяжку. Вона виконується до легкої напруги у м’язах, а потім плавно переходить в інший рух.

 

Loading...

  • Не переїдай

Звичайно, поповнити запаси енергії необхідно. Але відштовхуйся від своєї мети та певних правил.  Якщо твоє завдання наростити м‘язи та набрати масу - їж за 3-4 години до візиту в зал. Якщо ж навпаки - мета схуднути, то краще утримайся від їжі.

 

Важливо:

Вченими доведено, що прийом їжі за 4 години до тренування покращує обмін речовин. Досліди підтвердили, що ситі спортсмени мають вищий RMR - рівень метаболізму, ніж ті, хто тренувався на голодний шлунок.  Завдяки підвищеному рівню метаболізму – обміну речовин, учасники експерименту після тренування їли більше білка, необхідного для відновлення м‘язів. Цікаво, що підвищений рівень метаболізму тримається впродовж 12-24 годин, що свідчить про процес спалювання жиру в організмі.

Loading...

  • Не доганяйся вуглеводами

Все просто-всередині вуглеводи розщеплюються на цукор, що легко засвоюється. Організм відчуває, що ти вирішив прокачати його на тренажерах і довго не думаючи, бере енергію з цього цукру. А мав би її брати з зайвого жирочку, який ти прагнеш зігнати раз і назавжди.

Важливо:

Ти ж пам’таєш: після тренування твій рівень метаболізму підвищений. Це означає, що корисні вуглеводи можна їсти. Бо ж у цей період організм спалює калорії з шаленою швидкістю.

 

  • Не відмовляй собі у каві

Ученими доведено, що чашка кави за 20-30 хвилин до тренування не лише не нашкодить, а навпаки-буде корисною під час тренування! Дослідники з‘ясували, що кофеїн збільшує витривалість організму на 11%, на 3-10% покращується рівень метаболізму і до 10% збільшує рівень спалювання жиру. В дослідженнях брали участь люди, які не вживають каву регулярно. І результат вразив! Ті з учасників, які щоденно випивали 2 чашки кави і тренувалися, скидали до 2,5 кг ваги на місяць!

 

Важливо:

 ефективність кави залежить від того, скільки кофеїну ти вживаєш в конкретний момент.

Loading...

  • Забудь про безсонні ночі 

І це не чергове бла-бла-бла про необхідність вчасно засинати. Учені говорять: усе серйозно! Недосипання зменшує швидкість спалювання жирів. Щоб це перевірити, зібрали контрольну групу. Учасників посадили на дієту для спалювання жиру, згідно якої вони контролювали спожиті калорії. Ті з піддослідних, хто мав гарний та достатній сон більше 5 годин – втрачали більшу кількість жирової маси.  

Гарного тренування та хроших результатів!