5000-річний напій цариці: археологи розкопали гробницю єгипетської королеви і знайшли там найдавніше вино у світі

Сотні глеків, деякі з яких були запечатані і з виноградними кісточкам всередині…

Археологи розкопали гробницю королеви Першої династії, Мерет-Нейт, у некрополі Умм аль-Кааб в Абідосі, Єгипет, і здивувались знахідці, яка перевершила усі очікування, пише видання Iflscience. Вони розкрили не лише багате історичне вбрання Мерет-Нейт та її потенційну роль у владі, але також знайшли дивовижні сліди давньоєгипетського вина, якому понад 5000 років.

Мерет-Нейт – єдина жінка, у якої є власна гробницю на царському кладовищі в Абідосі, що свідчить про її величезну важливість в той час. Її реальна роль і особистість залишаються таємницею, але виявлені написи підтверджують, що вона відповідала за центральні урядові структури, включаючи скарбницю. Деякі вчені вважають, що це може вказувати на те, що вона могла бути першою жінкою-фараоном у Стародавньому Єгипті, попередницею популярної цариці Хатшепсут з 18-ї династії.

Саме в гробниці Мерет-Нейт знайшли сотні глеків із залишками первісного вина, датованих приблизно 3000 роком до нашої ери. Вони дивовижно добре збереглися, деякі були запечатані у своєму первісному стані, а в деяких були навіть виноградні кісточками всередині.

Ці знахідки дозволять археологам провести докладний аналіз хімічного складу цього стародавнього вина та вивчити його смаковий профіль.

Варто зазначити, що найстаршій пляшці у світі, яку раніше також знайшли в інших археологічних розкопках, має вже 1700 років, а залишки вина в ній досі можуть залишатися придатними для споживання. Однак, чи справді вона підходить для пиття після століть розливу, залишається питанням.

Читай також:

фото: EC Köhler