2600-річний горщик використовували як смітник: музей Ірану втрапив у скандал із неналежним зберіганням артефакту

Занедбаність історичних місць та артефактів в Ірані стають гострою проблемою…

Археологічний музей в Рашті, столиці провінції Гілан на півночі Ірану, опинився під вогнем критики після того, як газета Etemad повідомила про використання стародавнього глиняного горщика, датованого 2600-річним мідським періодом, як відра для сміття. Це викликало обурення серед археологічної спільноти та прихильників збереження культурної спадщини.

Як пише видання arkeonews, музей, відкритий у 1971 році, має в своєму арсеналі 40 експонатів, які представляють доісламські археологічні знахідки з Гіляна та інших частин країни. Головним об’єктом обурення стало використання глиняного горщика як контейнера для сміття, замість належного зберігання цього цінного артефакту.

Куратор музею спробував виправдати недолік, заявивши, що пластикові чи дерев’яні сміттєві баки були вкрадені з музею. Однак таке пояснення не задовольнило громадськість та фахівців, які висловили занепокоєння щодо відношення до цінних артефактів.

Мідський період, до якого датується глиняний горщик, пов'язаний з історією мідійців – стародавнього іранського народу, що населяв територію відому як Медія між західним і північним Іраном (678 до н.е. - 549 рік до н.е.). Сучасні дослідження поки не підтверджують існування єдиної мідійської держави в 8-7 століттях до н.е., але нові знахідки в Амасії Олужойюк в Центральній Анатолії надають новий погляд на історію цього народу.

Занедбаність та недостатній догляд за історичними місцями та артефактами в Ірані стають гострою проблемою. Після Ісламської революції 1979 року акцент на ісламській культурі часто вело до консервативного ставлення до доісламських реліквій, і це може впливати на збереження безцінних артефактів.

Читай також:

Фото: газета Etemad