Не прилипає до рани та має ефект охолодження: львівські інженери розробили пов'язку з водоростей

Гроші

Вона не тільки знімає біль, а й прискорює загоєння, що важливо під час війни…

Львівські інженери розробили пов'язку на основі природних полімерів, зокрема альгінату натрію, який одержують із водоростей, з елементами фіксації для того, щоб було зручніше їх використовувати. Це суттєво відрізняє їхню якість від існуючих аналогів. Особливо в умовах бойових дій, де не потрібні були б якісь інші предмети для фіксування.

«Вона виглядає, як звичайна пов'язка, але з боків елементи, що приклеюються», - кажи інженер технопарку Валерія Шабікова.

Така гідрогелієва пов'язка наполовину складається з води і має ефект, що охолоджує. Її використовують при опіках та тропічних виразках. Вона не лише знімає біль, а й прискорює загоєння.

«Кожен пам'ятає, як марлеві пов'язки вростають у рану, що гоїться, і коли при перев'язках їх потрібно виривати з цієї рани. Гідрогелієва пов'язка дуже толерантно веде себе з раною, допомагає загоювати, запобігає утворенню рубців і, крім того, вона не прилипає до рани. Дозволяє у вологому стані залікувати рану, запобігає повторному зараженню», - каже доцент кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніко» Володимир Самарик.

Які ще є переваги у цих пов'язок – дивіться у сюжеті:

Читайте також:

28122025
Світ стоїть на порозі одного з найбільш енергетично потужних періодів десятиліття. Після року Змії, який зазвичай спонукає до роздумів та стратегічного планування, 2026-й вривається з динамікою, що не терпить зволікань.
Козаки не тільки били ворогів і захищали рідну землю, а й вміли влаштувати банкет, який міг позмагатися з королівськими прийомами...
Коли ми дивимося на сучасні Збройні Сили України, ми бачимо потужну машину. Але був час, коли все трималося на куртках-камуфляжах, будівельних касках і неймовірній внутрішній силі. 
27122025
Новий рік 2026 за східним календарем — це рік Червоного Вогняного Коня. Для українців цей період залишається часом незламності, тому головними критеріями святкового меню стають швидкість, енергонезалежність та використання локальних продуктів.