Країни світу закупляють нове військове озброєння, а Німеччина хоче стати першою армією Європи

Гроші

Військові бюджети країн різко зросли до нечуваних розмірів…

На фоні російської війни проти українського народу всі країни світу нині вливають рекордні суми в оборону і закупляють найсильнішу зброю. Мілітаризація (нарощення військових потужностей) людства почала зростати після російської агресії ще 2014 року. До цього, з 2011 року багато країн відверто ігнорували оборонні бюджети.

«Ми спостерігали демілітаризацію Європи. НАТО зменшувало витрати на свої потреби, США виводили свої озброєні сили з баз, котрі розміщалися на території Європи. Виявляється, у деяких країн, їхні збройні сили були виключно на папері, наприклад, у Німеччині, де близько 50% техніки були небоєздатними», - розповідає військовий експерт Олександр Коваленко

Минулий рік, коли росія лише брязкала зброєю, став рекордним у витратах на військовий комплекс – мова йде про більш ніж 2 трлн доларів. Але нині ця сума зросла у невимовну кількість разів.

Так, Німеччина хоче стати першою армією Європи, на це виділяють 100 млрд євро. Це вдвічі більше російського військового бюджету.

«Німеччина скоро матиме найбільшу регулярну армію в Європі в рамках НАТО», - повідомив канцлер Олаф Шольц

В планах Німеччини і розвиток космічної системи раннього попередження, а майже 20 млн євро витратять на військово-морський флот, зокрема на закупку нових кораблів та підводних човнів.

Більше солдатів і більше зброї – новий напрямок розвитку Фінляндії. До переліку закупок входять зенітні засоби. Спільно зі Швецією Фінляндія буде закупляти переносну, вогнепальну та протитанкову зброю.

Збільшила оборонний бюджет і Естонія, там нині закупляють колісні бронетранспортери.

Польща наступного року збільшить оборонний бюджет до 3% ВВП.

Литва найближчим часом проведе закупку озброєння на 2 млрд євро.

Японія теж активно вкладає кошти у власне озброєння.

Якими сучасними комплексами замінять країни своє існуюче озброєння? Чому ці літаки та зброя є передовими? Про активне озброєння світу – дивися у сюжеті програми «Гроші»

Loading...

Дивися також:

Новини

Всі новини
29012024
Гроші
Завдяки бойовим потужностям Paladina, українські артилеристи щодня…
21012024
Гроші
Міг-29 прославився своєю неперевершеною маневреністю…
Дивитись більше