«Вибухи – це були найскладніші сцени»: режисер нового серіалу «Батя» про ексклюзивні подробиці знімань

Батя

На них брали спеціальний дозвіл у військових…

7 жовтня о 20:15 на телеканалі 2+2 відбудеться прем’єра 16-серійного детективу «Батя». Стрічка виходитиме з понеділка по четвер.   

Це історія про заслуженого оперативника, підполковника Степана Степановича Безбатька. Після виходу на пенсію він сподівався на спокійне життя, проте його плани кардинально змінило повномасштабне російське вторгнення. Після року на передовій та поранення, Батя повертається додому. На прохання доньки Ліди, яка працює судмедексперткою, він погоджується допомогти молодому слідчому розкрити заплутану справу про вбивство. Батя навіть не здогадувався, що цей слідчий є його зятем. Після розкриття правди конфлікти між молодим та амбітним Юліаном Синицьким та досвідченим оперативником лише загострюються. Чи зможуть вони втамувати емоції заради викриття злочинців та порятунку родини?

Роль Баті зіграв актор театру та кіно Олександр Мельник. Його доньку Ліду – Катерина Олос, зятя – Єгор Козлов. У серіалі також знімалися Олександра Панасевич, Костянтин Корецький, Микола Грушковський, Наталія Музичко, Борис Книженко та інші.

Режисер стрічки Дмитро Андріянов розповів ексклюзивні подробиці знімань:

«Батя – дуже рок-н-рольний персонаж, темпераментний, активний, який любить життя, любить жінок, любить смачно поїсти. Повернувшись із фронту до мирного життя, він зумів змістити акценти. «Минулого не існує, майбутнє може не наступити, жити потрібно зараз», - каже він в одній зі сцен. І я хотів передати цей меседж: попри те, що війна поранила тіло й душу, герой продовжує жити, боротися з несправедливістю, прагне любові й щастя».

Стрічка починається з кадрів війни. Як знімали сцени з вибухами та стріляниною?

Це були найскладніші сцени. Ми брали відповідний дозвіл у військових, залучали їх як консультантів до знімального процесу. Не буду казати де саме фільмували, але робили це далеко за містом. Застосовували піротехніку, щоб мінімізувати гучність. Все відбувалося під наглядом спеціалістів, за участі каскадерів. Дуже серйозно підійшли до знімань цих кадрів: консультувалися щодо деталей, як і куди може летіти земля, що відбувається навколо… Крім того, для ефектних кадрів ми використовували спеціальний об’єктив. Загалом, сцену з вибухом знімали десь годин п’ять, хоча на екрані вона буде тривати близько хвилини. Зрозуміло, що це художній фільм, але ми намагалися зобразити все максимально правдиво. 

Хто з акторів і чим вас вразив під час знімань?

Ще коли читав сценарій, то вже уявляв Олександра Мельника в головній ролі. Хоча по опису Батя зовнішньо виглядав інакше – високий, кремезний. Саша зовсім іншої статури, але за харизмою й темпераментом це саме його роль. В цьому наші з продюсерами думки зійшлися одразу.

Спочатку Саша мав сумніви. Я буквально вмовив його прочитати весь сценарій. Після чого він загорівся, ми постійно були на зв’язку, обговорювали персонажа. Мельник перед пробами дуже хвилювався, так хотів зіграти. І все склалося, у нас вийшов класний ансамбль акторів. Мельник дуже зійшовся з Єгором Козловим, який зіграв Юліана Синицького, та з Катею Олос. Поза майданчиком у них теж було гармонійне спілкування, вони багато часу проводили разом. Єгор навіть жартував: «Чому в нас немає жодної інтимної сцени». «Бо ви дуже правильні», - відповідав я.

А ще мене вразила акторка Олександра Панасевич, яка блискуче зіграла роль Леопардівни, створила такий яскравий образ. Моя шестирічна донька, яка частенько була зі мною на монтажі й частково бачила стрічку, якось одягнула леопардову кофтину й каже: «Тату, а ти знаєш на кого я перетворилась? В Леопардівну з твого кіно». Вона просто в захваті, тепер це її улюблений персонаж.

Чому варто подивитися серіал «Батя»?

Тому що в ньому всі зірки зійшлися: сценарій, сюжет, акторський склад…  Це дійсно класний продукт, на вихід якого я чекаю з нетерпінням і хвилюванням. В кожній серії є заплутані історії, драматизм, цікаві взаємини між героями. Ми з оператором Матвієм Шульгіним знайшли цікаве рішення – застосували новий для українського серіального виробництва стиль зйомки. Не буду розкривати деталі. Це вже побачать глядачі.

Читай також:

Новини

Всі новини