Поранених в АТО бійців почали протезувати державним коштом

Спецкор
Поранених в АТО бійців почали протезувати державним коштом
Поделиться в социальных сетях:

Відповідно до закону про реабілітацію інвалідів хлопці самі можуть обирати установу, де їм зроблять штучну кінцівку, та й сам виріб має відповідати їхнім особистим потребам.

Відповідно до закону про реабілітацію інвалідів хлопці самі можуть обирати установу, де їм зроблять штучну кінцівку, та й сам виріб має відповідати їхнім особистим потребам. Утім у реальному житті все виявилося зовсім інакше. Підприємства обирають - не бійці - а виготовлені протези ламаються вже через за два тижні.

Наш Спецкор поспілкувався з двома бійцями, яким держава видала протези.

Боєць батальйону Азов - Євген Ситенко вчиться робити свої перші кроки на штучній нозі. Він втратив ногу під час обстрілів у містечку Мар'їнка, що на Донеччині. Лікувався в Дніпропетровську. Протез бійцю зробили на київському протезному заводі. Але протезом Євген не задоволений. Військовий планує в майбутньому передавати бойовий досвід іншим. Для цього потрібен більш функціональний пристрій.

Володимир Ганчев, як і Женя, хлопець втратив ногу під мінометним вогнем біля селища Садове, що на Донеччині. Протез бійцю зробили на тому ж заводі. Втім за два тижні він зламався.

"Я проходил в нем грубо говоря около двух недель не интенсивной ходьбы и уже коленный узел мне меняли, не исправный он стал", - розказує Володимир.


Чим бійці планують займатися і які вони хочуть протези в них не спитали. Про сучасні можливості протезування фахівці теж не розповіли - скаржаться хлопці.

Втім у мінсоцполітики впевнені, бійці самі обирають установу в якій будуть протезуватися і замовляють той протез, який їм потрібен. Який протез зробити інваліду і оплатити його чи ні - вирішує спеціальна комісія при Мінсоцполітики, а не вони - розповідають бійці. За словами фахівців, функціональний протез ноги сьогодні обійдеться більш як у 120 тисяч гривень. Держава сплачує максимум 98 тисяч. Залізна нога Євгена та Володимира коштує ще менше.

Втім ще у вересні міністр соціальної політики Людмила Денисова запевнила - всі учасники АТО, яким потрібно протезування, безкоштовно отримають штучну кінцівку, яку побажають.

Хлопці розповідають - спілкувались з представником мінсоцполітики. Той пообіцяв з'ясувати, чому Євген та Володимир, а ще десятки таких як вони бійців не можуть отримати такі протези, які їм справді необхідні.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

Солидарность Тайваня в украинской борьбе: история самопожертвования добровольца Джонатана Ценга
«В дом корабль приплыл»: масштабы разрушений и восстановление после подрыва россиянами Каховской ГЭС
«В дом корабль приплыл»: масштабы разрушений и восстановление после подрыва россиянами Каховской ГЭС

Россия еще и плотно обстреливала затопленные территории, чтобы помешать эвакуации...

Телеканал 2+2 будет транслировать матч «Днепр-1» против «Динамо»
Миф о языке: россия шла в Украину «защищать» русский язык, а вместо этого уничтожила его
Миф о языке: россия шла в Украину «защищать» русский язык, а вместо этого уничтожила его

Сегодня только 3% украинцев поддерживают статус русского языка как второго официального…

Археологи раскопали 2100-летнюю могилу женщины, которую похоронили на бронзовой кровати и в золотом лавровом венке
ДнепроГЭС в 1941 году взорвали не нацисты, а советские власти: правда о трагедии, которая унесла сотни тысяч жизней
Узнать больше