Переговори про створення парламентської більшості вже тривають

Спецкор
Переговори про створення парламентської більшості вже тривають
Поделиться в социальных сетях:

Дві найбільші партії майбутнього парламенту обмінялися пропозиціями щодо створення коаліції.

На тепер предметно говорять про співпрацю під парламентським куполом на Грушевського два партійні фаворити перегонів: представники Блоку Петра Порошенка та Народного Фронту, з Арсенієм Яценюком на чолі.
Чинний прем'єр-міністр і президент поспілкувалися особисто, а трохи згодом переговори провели і у ширшому форматі. Третьою у їхній компанії найімовірніше стане "Самопоміч".
Хто ще може долучитися до більшості і обійняти ключові посади у владі?

Щойно закрилися виборчі дільниці і соціологічні служби оприлюднили перші результати екзит-полів, дві найбільші партії майбутнього парламенту обмінялися пропозиціями щодо створення коаліції.

"Блок Петра Порошенка буде основою коаліції", - заявив чинний Президент.

"Саме народний фронт стане стрижнем формування нової більшості", - вважає Олександр Турчинов.

Одна без одної створити більшість у майбутньому парламенті партії Порошенка та Яценюка не зможуть. Втім неочікувано високий результат "Народного фронту", що практично наздогнав лідера перегонів - Блок Петра Порошенка, дав можливість однопартійцям Яценюка відкрито говорити про амбіції. Виборча кампанія "Народного фронту" будувалася на гаслі "Хочеш Яценюка главою уряду - голосуй за нас". І це спрацювало.

"Наші мудрі українці визнали професіоналізм і готовність працювати прем'єр-міністром Арсенія Яценюка. Я сподіваюся, що коаліція внесе його кандидатуру на посаду", - зазначив Турчинов.

Сам Яценюк з'явився у штабі ближче до ночі, був утомленим і неговірким, на запитання журналістів вирішив не відповідати.

"База для нової коаліції - це угода про асоціацію з ЄС. І саме це повинно стати основою коаліційної угоди. Що стосується складу нового як парламенту, так і уряду, то народ України визначився і сподіваюся, що до уряду увійдуть виключно фахові люди", - вважає Арсеній Петрович.

Приблизно у цей самий час президент Порошенко продемонстрував свій варіант коаліційної угоди - заснований на його програмі реформ Стратегія 2020: "Моя команда вже підготувала грунтовиний проект коаліційної угоди. Вона не про посади, вона про принципи та ідеали".

Третім партнером по коаліції, найпевніше, буде "Самопоміч" Андрія Садового. Пропозиція відкрита також для "Свободи", але вона наразі балансує на межі проходження. Та "Батьківщини" Юлії Тимошенко - хоча її стосунки із Яценюком та Порошенком упродовж останніх 7 місяців не назвеш безхмарними. "Самопоміч" не проти участі у більшості, втім має свою вимогу до формування влади.

Андрій Садовий, лідер "Самопомічі": "Коаліціада буде швидкою, не більше 10 днів, та нескандальною - обіцяють у Блоці Порошенка. Попри те, що мали свого кандидата у прем'єри - нинішнього віце Володимира Гройсмана, вже практично погодилися на Яценюка. Це сьогодні підтвердив лідер Блоку Юрій Луценко. Його, до слова, називають одним із реальних кандидатів на посаду Голови майбутньої Ради".

Юрій Луценко: "Зрозуміло, що Яценюк є освіченим і кваліфікованим прем'єр-міністром. Скоріше за все він ним і залишиться".

Коаліціанти публічно обіцяють ділити не посади згідно з партійними квотами, а відповідальність, щоб не повторити помилок минулого. А щоб спокус було менше - скоротять кількість посад в уряді та комітетів у парламенті.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

«В дом корабль приплыл»: масштабы разрушений и восстановление после подрыва россиянами Каховской ГЭС
«В дом корабль приплыл»: масштабы разрушений и восстановление после подрыва россиянами Каховской ГЭС

Россия еще и плотно обстреливала затопленные территории, чтобы помешать эвакуации...

Телеканал 2+2 будет транслировать матч «Днепр-1» против «Динамо»
Миф о языке: россия шла в Украину «защищать» русский язык, а вместо этого уничтожила его
Миф о языке: россия шла в Украину «защищать» русский язык, а вместо этого уничтожила его

Сегодня только 3% украинцев поддерживают статус русского языка как второго официального…

Археологи раскопали 2100-летнюю могилу женщины, которую похоронили на бронзовой кровати и в золотом лавровом венке
ДнепроГЭС в 1941 году взорвали не нацисты, а советские власти: правда о трагедии, которая унесла сотни тысяч жизней
Раскрыта тайна военной машины ИПСО рф: пленный подполковник рассказал о секретных структурах
Раскрыта тайна военной машины ИПСО рф: пленный подполковник рассказал о секретных структурах

Это система организации войск, влияющих на информационное пространство…

Узнать больше