Олександр Яковенко: "В Чемпіонаті України – "стиль собачки"

Олександр Яковенко:
Поделиться в социальных сетях:

У #FootballHub екс-гравець збірної України розповів, чим український футбол відрізняється від італійського та іспанського і чому постійно вимикав матчі Барселони.

Олександр Яковенко грав за Генк (Бельгія), Фіорентину (Італія), Малагу (Іспанія), Динамо Київ та збірну України. В молоді роки його постійно асоціювали з батьком (тренер Павло Яковенко). У відвертому інтерв’ю для #FootballHub футболіст розповів, у якій з команд футбол цікавіший.

─ Коли Ребров працював з Раулем у "Динамо", багато хто говорив, що Реброву було легше. Наче, добрий та поганий поліцейський. Як ти це побачив?

Для мене головним тренером був Ребров. Рауль був помічником, він багато підказував, особливо у тактиці, і Сергій Станіславович дозволяв це робити. Але все одно відчувалось, що тренер – Станіславович. Рауль навіть під час тренувань намагався керувати процесом, але настільки, наскільки йому це дозволялось.

─ Динамо будувало іспанську модель гри?

Іспанська модель – це технічна модель, атакуючий, комбінований футбол. Але там теж грають різні команди, і кожна грає по-різному. Не всі команди у них грають в один футбол. Той самий "Атлетіко Мадрид", він грає, як "Динамо" у найкращі роки. Якщо взяти "Реал Мадрид", вони грають не той футбол, у який грає "Барселона". "Реал Мадрид" з Моуріньо, "Реал Мадрид", коли був Анчелотті, коли вони у контратаки завжди вилітали, і як "Барселона", яка катає цей м’яч. Якщо чесно, я навіть дивитися її матчі не міг, для мене це було надто нудно. Коли дивився "Барселону" Гвардіоли, я вимикав. Я завжди любив більше динамічний футбол, з атаками, з боротьбою, темпом. А коли команда катає півгодини м’яч, потім віддає його Мессі та він робить різницю… "Динамо" намагалось перебудувати футбол, у який вони грають стільки, скільки я їх знаю. Ці контратаки, фланги, пресинг, можливо, футбол Конте, схожий грають у "Челсі" – так вони грали. А коли почали грати більше через контроль м’яча, це теж принесло свої результати. Але це інший футбол.


─ Де найбільше сподобалося грати?

Напевно, в Іспанії. Вони грають у футбол. У них там немає оборони, якихось тактичних божевільних схем. У фізичному сенсі вони всі такі маленькі, більшість футболістів, тому з ними не важко змагатися. Але коли вони ловлять кураж, коли вони контролюють м’яч, вони можуть переграти будь-яку команду. Грати у Іспанії легше, ніж в Італії.

─ А в Італії, напевне, втомили ці всі схеми?

До всього можна звикнути. Але ось приїхав Міка Річардс з "Манчестер Сіті", йому було дуже легко. Після Англії ти, як захисник, отримуєш достатньо простору, тебе ніхто не пресингує, всі "сідають" назад. А ось нападникам, коли всі "сідають", вже немає місця, незрозуміло, куди бігти. В Англії пресингують зверху, тоді в центрі з’являється якийсь простір, більш динамічно все виходить.

─ А який тоді стиль в чемпіонаті України?

Стиль собачки. (Сміється) У нас орієнтований на оборону футбол. Особливо коли граєш за "Динамо", всі команди обороняються, грають у італійському стилі, скажімо так. Всі хочуть не пропустити та, якщо пощастить, ─ забити.

Детальніше про особливості тренування у знаменитого батька та секрет Ромелу Лукаку дивіться у відео!

Більше новин футболу шукайте на сайті #FootballHub або сторінках проекту в соціальних мережах Facebook, Instagram, Twitter і YouTube.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

Business Breakfast с Владимиром Федориным от Forbes теперь доступен на Киевстар ТВ
В нефтегазовом государстве не хватает топлива: в россии сообщают о дефиците бензина
В нефтегазовом государстве не хватает топлива: в россии сообщают о дефиците бензина

Все благодаря санкциям и слаженной работе ВСУ, СБУ и ГУР…

«Затерянный мир» расскажет, как война влияет на развитие технологий
«Затерянный мир» расскажет, как война влияет на развитие технологий

Для научно-технического прогресса война становится катализатором развития…

Героические достижения украинцев: защитник на протезе семь метров протащил самолет Ан-26 и пробежал марафон в Лондоне
Героические достижения украинцев: защитник на протезе семь метров протащил самолет Ан-26 и пробежал марафон в Лондоне

Роман Кашпур и другие украинские ветераны поражают мир своим мужественным примером…

«Большая ложь»: как российская пропаганда использует методы нацистов для дезинформации?
«Стреляют с бионическими руками»: украинские защитники после ранений и ампутаций возвращаются на фронт
Узнать больше