Найвище сміттєзвалище у світі: на що перетворився Еверест

Найвище сміттєзвалище у світі: на що перетворився Еверест
Поделиться в социальных сетях:

Як любителі альпінізму перетворили найвищу гору на планеті на сміттєзвалище, завалене відпрацьованим обладнанням та нечистотами.

Експерти стверджують, що розвиток комерційного альпінізму перетворив гору Еверест на найвище в світі сміттєзвалище, оскільки все більше альпіністів  не звертають уваги на потворний слід, який вони залишають по собі. Найвища гора у світі наразі перетворилась на "більмо на оці", оскільки вкрита тоннами відходів. Про це повідомляє Daily Mail.

Флуоресцентні намети, поламане альпіністське спорядження, порожні газові каністри і навіть нечистоти – саме таке сміття лишають на схилах Евересту люди, що не надто турбуються долею довкілля.

Кількість відвідувачів зростає щороку – щонайменше 600 альпіністів побували на вершині Евересту лише цьогоріч, і це тільки загострює проблему. 

Тим часом танення льодовиків, спричинене глобальним потеплінням, виявляє сміття, що накопичилося на горі за 65 років.

Вулкан на Гаваях викидає дорогоцінне каміння

Влада намагалася вирішити проблему. П'ять років тому Непал обіцяв винагороду в розмірі 4000 доларів команді альпіністів, якщо кожен з її учасників знищить щонайменше вісім кілограмів відходів. 

У 2017 році альпіністи в Непалі прибрали з Евересту майже 25 тонн сміття та 15 тонн людських відходів – еквівалент трьох двоповерхових автобусів. Проте це лише частина тієї кількості сміття, що скидається на схили Евересту щороку.

Протягом останніх двох десятиліть Еверест почав активно розвиватися. Це викликає побоювання, що недорогі експедиційні оператори, які набирають популярності серед недосвідчених альпіністів, намагаються привернути увагу клієнтів у будь-який спосіб. Це тільки загострює проблему сміття.

Шерпи (місцевий народ, що живе на сході Непалу, в Гімалаях) зазвичай працюють гідами та допомагають альпіністам носити важкі предмети, такі як намети, додаткові кисневі балони і мотузки. Раніше більшість скелелазів самі носили власні речі. Проте зараз речі клієнтів повинні носити шерпи, тому вони не можуть нести сміття.

Експерти переконані, що операторам потрібно залучити більше працівників, щоб забезпечити не тільки безпеку всіх клієнтів, а ще й прибирання сміття. До того ж, у  таборах, що знаходяться високо, ніхто не спостерігає за чистотою.

Екологи стурбовані тим, що забруднення Евересту також впливає на джерела води в долині.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

Раскрыта тайна военной машины ИПСО рф: пленный подполковник рассказал о секретных структурах
Раскрыта тайна военной машины ИПСО рф: пленный подполковник рассказал о секретных структурах

Это система организации войск, влияющих на информационное пространство…

«Дракон из Монтеррей»: мексиканские волонтеры случайно сняли на видео живое существо из мифов и легенд
15 метров холодной крови: Vasuki indicus – новая рекордсменка среди доисторических гигантских змей
Любовь двух мужчин: на греческом острове нашли самые старые в мире эротические граффити
Тайваньский узел: почему на острове Тайвань очень внимательно следят за войной в Украине?
Тайваньский узел: почему на острове Тайвань очень внимательно следят за войной в Украине?

Китайская пропаганда дословно напоминает российскую…

Узнать больше