"Науковий Оскар" назвав імена найкращих дослідників року

Поделиться в социальных сетях:

У Каліфорнії кращі фізики, біологи і математики світу були відзначені преміями Breakthrough Prize на загальну суму $22 млн. Церемонія нагородження проходила дослідному центрі NASA в Силіконовій долині.

Генетик Оксфордського університету Кім Насміт отримав приз за своє дослідження хромосом. Насміт раніше вже завойовував прибуткові нагороди і віддав частину своїх виграшів у монастир Грегора Менделя у Брно.

"Ви повинні займатися наукою, тому що ви хочете знати, а не тому, що ви прагнете отримати визнання. Якщо ви робите усе для того, щоб сподобатися іншим людям, ви втрачаєте свій моральний компас"

© Кім Насміт

Інший призер у сфері біології, Джоан Хорі, отримала нагороду за три десятиліття прискіпливих досліджень генетичних програм, які відбуваються, коли рослини опиняються в тіні. Її робота показала, що рослини можуть відчувати, коли поруч щось затуляє їх від світла, і це викликає сплеск росту у відповідь. Джоан тепер має амбітні плани по розмноженню рослин, які можуть увібрати величезну кількість вуглекислого газу з атмосфери. Вона вважає, що зернові культури можуть поглинати у 20 разів більше парникового газу, ніж сьогодні.

"Якщо ми зможемо це зробити на 5% земельних масивів, де ростуть зернові, ми зможемо вилучити 50% світових викидів"

© Джоан Хорі

Три інші нагороди з природничих наук приїхали до Казутоши Морі та Пітера Вальтера за їх роботу з механізмами контролю якості, які зберігають клітини здоровими. І Дону Клівленду за його дослідження з приводу хвороб моторних нейронів.

Премію у 3 мільйони доларів у сфері математики поділили два вчені британського походження, Крістофер Хакон та Джеймс МакКернан. Ця пара зробила важливий внесок у область математики, відома як біраціональна алгебраїчна геометрія. Виступаючи перед початком церемонії, Хакон трохи нервував. "Це справді не математика, але я, ймовірно, виживу", – сказав він. На питання, що він може робити зі своєю часткою виграшу, Хакон сказав: "Я почну з сплати податків і у мене шість дітей, так що решта випарується".

Премію Breakthrough Prize називають "Оскаром" у світі науки. Її вручають уже шостий рік поспіль. Премію заснували, щоб популяризувати науку і підвищити репутацію вчених в суспільстві. У числі засновників премії – Марк Цукерберг з Facebook, Сергій Брін з Google і інвестор Юрій Мільнер.

Більше новин читайте на 2+2.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

Ни ловушки, ни пули его не берут: африканские дикари приносят человеческие жертвы речному чудовищу
Жаждут человеческой крови: ученые обнаружили опасные бактерии-«вампиры»
Способен прожечь металл: «Укроборонпром» разработал уникальный «карандаш» для разминирования
Коварство информационной войны: как российские пропагандисты влияют на наше физическое здоровье?
Очевидец рассказал о таинственном появлении «лесного человека» на Международном симпозиуме ученых
«Затерянный мир» расскажет историю, которая не имеет права быть забытой – Каховская ГЭС
«Затерянный мир» расскажет историю, которая не имеет права быть забытой – Каховская ГЭС

О разрушенной Каховской ГЭС, которая содержала одно из крупнейших водохранилищ Европы…

Узнать больше