Єгипетська Книга Мертвих: екскурсія до підземного світу

Єгипетська Книга Мертвих: екскурсія до підземного світу
Поделиться в социальных сетях:

Древні єгиптяни вірили, що для набуття безсмертя, дух має спершу пройти через підземний світ – царство печер, вогненних озер та чарівних брам. Але до такої подорожі спочатку треба було підготуватись. Яким чином?

"Книга Мертвих" – магічний ритуальний свиток, написаний, щоб допомогти легше підготуватися до наступного життя після смерті. Такі похоронні тексти спочатку писали тільки для фараонів. Але з часом єгиптяни дійшли висновку, що звичайні люди могли б також досягати загробного життя.


Одна з книг мертвих, книга Ані, писаря із міста Фіви, який жив у 13 столітті до н.е. У ній розміщено детальний опис ритуалу проходження Ані до безсмертя.

Його нескінченна подорож починається зі смерті. Його тіло муміфікувала група жерців. Вони видалили кожен орган з його тіла, окрім серця, місця емоцій, пам’яті та інтелекту. Потім його тіло наповнюють спеціальною сіллю, що називається натрона, і загортається у тканину вимочену у смолі. З кожним шаром на тканину кладуть обереги, а на серце кладуть жука-скарабея. Цей процес займає два місяці. Його мета – зберегти тіло Амі в ідеальній формі, щоб його дух міг урешті-решт з’єднатися із тілом пізніше. Та спершу дух має пройти через підземний світ – Дуату.


Дуата – це підземне царство із магічними брамами, кожна з яких охороняється чудернацькими звірами: зміями, крокодилами і монстрами-напівлюдьми. Змієподібний бог руйнування Апепі причаївся у тіні і чекає на нові душі, аби проковтнути їх. У Книзі Мертвих міститься спеціальна магія, яка захистить дух від монстрів. У його книгу внесли молитви, заклинання і коди-обереги.

Дух, який пройшов крізь монстрів, потрапляє у залу Маат, богині істини і справедливості. Тут на дух очікує найголовніше випробування. Його оцінюють 42 боги-судді, які повинні переконатися, що єгиптянин жив праведним життям. Дух підходить до кожного із них і оголошує гріх, якого він не чинив. Наприклад, він нікого не змусив плакати, не пліткував і не забруднював воду. Звичайно, не всі єгиптяни жили таким праведним життям. Але амулет скарабея, який поклали на серце померлому, може допомогти. На амулеті вигравіювані слова «Не будь свідком проти мене». Таким чином серце не викаже правди.


Після сповіді суддям дух потрапляє на зважування серця. Якщо серце обтяжене поганими вчинками, злобою та агресією, воно буде важчим за пір’їну. Тоді дух поглине монстр Амміт, частково крокодил, частково леопард, частково гіпопотам. Тоді дух зникне назавжди. Якщо серце легше за пір’їну, дух забирає бог Ра до Осіріса, бога підземного світу. Він дасть духу остаточний дозвіл на вхід у загробне життя. У нескінченних полях очерету дух зустрінеться зі своїми рідними. Тут немає печалі, болі і гніву.


Сьогодні папірус Амі знаходиться у Британському музеї.

За матеріалами уроку Техала Гала, TED.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

Солидарность Тайваня в украинской борьбе: история самопожертвования добровольца Джонатана Ценга
«В дом корабль приплыл»: масштабы разрушений и восстановление после подрыва россиянами Каховской ГЭС
«В дом корабль приплыл»: масштабы разрушений и восстановление после подрыва россиянами Каховской ГЭС

Россия еще и плотно обстреливала затопленные территории, чтобы помешать эвакуации...

Телеканал 2+2 будет транслировать матч «Днепр-1» против «Динамо»
Миф о языке: россия шла в Украину «защищать» русский язык, а вместо этого уничтожила его
Миф о языке: россия шла в Украину «защищать» русский язык, а вместо этого уничтожила его

Сегодня только 3% украинцев поддерживают статус русского языка как второго официального…

Археологи раскопали 2100-летнюю могилу женщины, которую похоронили на бронзовой кровати и в золотом лавровом венке
ДнепроГЭС в 1941 году взорвали не нацисты, а советские власти: правда о трагедии, которая унесла сотни тысяч жизней
Узнать больше