Десять фактів, які потрібно знати про Марс

Десять фактів, які потрібно знати про Марс
Поделиться в социальных сетях:

Четверта планета від Сонця, Марс – запорошений, холодний, пустельний світ з дуже тонкою атмосферою. Ця динамічна планета має сезони, полярні шапки, згаслі вулкани, каньйони та погоду. Марс є одним із найбільш досліджених тіл у нашій Сонячній системі.

Жодна планета за межами Землі не була вивчена так детально, як Марс. Записані спостереження за Марсом датують ще в епоху Стародавнього Єгипту понад 4000 років тому, коли єгиптяни склали схеми руху планети в небі. Наразі міжнародний флот роботизованих космічних апаратів вивчає Марс з усіх кутів. Але є факти, які кожен повинен знати про Марс.

Мала планета.

Якщо Сонце було таким же високим, як типові вхідні двері, Земля була б розміром з монетку у десять центів, а Марс буде настільки ж маленьким, як таблетка аспірину. Приблизно половина розміру Землі.

Четверта планета.

Марс є четвертою планетою від Сонця на середній відстані приблизно 228 мільйонів кілометрів.

Довший рік.

Один день на Марсі займає трохи більше 24 годин. Марс робить повний оберт навколо Сонця (рік в марсіанському часі) за 687 земних днів.

Гірська місцевість.

Марс – кам'яниста планета. Його тверда поверхня створювалася вулканами, вітрами, рухом кори та хімічними реакціями.

Непривітна атмосфера.

Марс має тонку атмосферу, складену в основному з вуглекислого газу (CO2), аргону (Ar), азоту (N2), а також невеликої кількості кисню та водяної пари. 

Дві луни.

Марс має два супутники: Фобос і Деймос.

Кільця.

Довкола Марсу немає кілець. Проте, через 50 мільйонів років, коли Фобос впаде на Марс або розірветься на шматки, він може створити пильне кільце навколо Червоної планети.

Вивчення.

Земляни відправляли кілька місій на цю планету, від орбіти до висадки робота на поверхню. Перший справжній успіх Марсової місії був Mariner 4, що пролетів у 1965 році.

Там могло бути життя.

Наразі поверхня Марса не може підтримувати життя, як ми знаємо. Поточні місії визначають минулий і майбутній потенціал життя на Марсі. Місії НАСА виявили чимало доказів того, що Марс був набагато більш вологішим і теплішим, з більш тісною атмосферою, мільярди років тому.

Червона планета.

Марс відомий як Червона Планета, тому що мінерали заліза в Марсіанському ґрунті окислюються, або іржавіють, що призводить до того, що ґрунт та атмосфера виглядають червоними.

За матеріалами: nasa.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

На телеканале 2+2 премьера мини-сериала «Переслідуючи вогонь»
Ни ловушки, ни пули его не берут: африканские дикари приносят человеческие жертвы речному чудовищу
Жаждут человеческой крови: ученые обнаружили опасные бактерии-«вампиры»
Способен прожечь металл: «Укроборонпром» разработал уникальный «карандаш» для разминирования
Коварство информационной войны: как российские пропагандисты влияют на наше физическое здоровье?
Очевидец рассказал о таинственном появлении «лесного человека» на Международном симпозиуме ученых
Узнать больше