У неволі на чужині. Хто опікується долею українців у закордонних в'язницях?

Люстратор 7.62. Проклятие системы
У неволі на чужині. Хто опікується долею українців у закордонних в'язницях?
Поделиться в социальных сетях:

ВІДЕО спецпроекта Люстратор від 12.06.2016.

Українці в закордонних в'язницях або в полоні лівійських бойовиків чи сомалійських піратів – лише зрідка у випусках новин ми чуємо найбільш гучні історії того, як наші співвітчизники потрапляють у неволю на чужині.

Статистика ж повідомляє, що в ув'язненні в різних країнах – від Болгарії і Росії до Аргентини та Індії – перебувають тисячі громадян України. Це, переважно, – трудові мігранти: моряки, нафтовики, будівельники, кухарі, – всі ті, хто не від солодкого життя був змушений податися на заробітки закордон і там потрапив у біду. Хтось, дійсно, порушив закон, хтось – постраждав через недобросовісність власних роботодавців, хтось – опинився не в той час і не в тому місті. Всіх їх – і правих, і винуватих – об'єднує одне: українська держава фактично байдужа до їхньої долі, і покладатися вони можуть лише на себе та своїх рідних. За законом, права громадян закордоном має відстоювати консульська служба Міністерства закордонних справ, але на практиці його діяльність часто обмежується суто декларативними заявами.

Журналіст програми "Люстратор" Ірина Курило зустрілась з родичами та адвокатами українців, що перебувають за ґратами на чужині, а також з тими, кому пощастило повернутися на Батьківщину, щоб з'ясувати, хто опікується долею наших співгромадян у закордонній неволі.

В яких умовах тримають українських полонених лівійські повстанці? Чи мають шанс потрапити додому українські моряки, ув'язнені в Індії та Аргентині? Як бранці спілкуються з рідними? Чим займаються офіційні особи та організації? Як імідж і вага української держави на міжнародній арені впливають на долю українців, що опинилися в неволі закордоном? Які уроки винесли для себе ті, кому пощастило повернутися в Україну? Відповіді на ці та інші запитання дізнавайтесь у програмі "Люстратор. Спецпроект" у ВІДЕО на каналі 2+2.

 

Читайте також:

Чому Європа заплющує очі на контрабанду українського лісу?

Леонід Черновецький у Грузії. Де живе? Чим займається? Що планує?

"Мажори за кермом": як племінник вишгородського судді уникає покарання за вбивство

"Чорне золото". Чому дорожчає бензин?

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

На телеканале 2+2 премьера мини-сериала «Переслідуючи вогонь»
Ни ловушки, ни пули его не берут: африканские дикари приносят человеческие жертвы речному чудовищу
Жаждут человеческой крови: ученые обнаружили опасные бактерии-«вампиры»
Способен прожечь металл: «Укроборонпром» разработал уникальный «карандаш» для разминирования
Коварство информационной войны: как российские пропагандисты влияют на наше физическое здоровье?
Очевидец рассказал о таинственном появлении «лесного человека» на Международном симпозиуме ученых
Узнать больше