Чотирилапі терапевти: собаки, що допомагають бійцям АТО

Дембель
Чотирилапі терапевти: собаки, що допомагають бійцям АТО
Поделиться в социальных сетях:

Каністерапія – метод лікування та реабілітації за участю спеціально відібраних та навчених собак. У соціальному проекті Дембель на 2+2 про те, як бійцям, що повернулися з фронту, допомагають пристосуватися до мирного життя чотирилапі домашні улюбленці.

"Я вже думав на руках віднести її до клініки, мені друг дав машину, я її віз, рятував", – розповідає про початок дружби з чотирилапим психологом демобілізований Андрій

Боєць віддав останні кошти, щоб врятувати собаку, а потім вона допомогла чоловіку не зациклюватися на згадках про війну, а рухатися далі: "Дуже хочеться скласти руки, плюнути на все та поїхати кудись подалі, де тихо і нікого немає. Тим не менш треба працювати, працювати треба багато. Вона допомагає мені підніматися вранці, гуляти з нею та іти далі".

Такий самий хвостатий "психолог" живе і з бійцем Юрієм Яциним. Чоловік на фронті зазнав важкого поранення, через контузію часто страждав на головний біль, нічні жахіття. Боєць розповідає: "Собака, виявляється, відчуває. Приходила на допомогу, приводила мене до тями. Якщо у мене болить голова, я навіть не кличу її, вона підходить, лягає, намагається заспокоїти".

Каністерапія в Україні почала активно застосовуватися з минулого року, коли до країни завітали канадські кінологи, щоб передати досвід тренування собак-помічників волонтерам.

Такі собаки поділяються на два типи: терапевти, спілкуючись з якими бійці стають врівноваженими, долають виснаження і стрес, та службові, зазвичай це лабрадор-ретривер, які не відходять від господаря ні на крок. Такі собаки рятують бійців не тільки емоційно, а й фізично – вмикають світло, відкривають шафу, будять, якщо наснилося жахіття.

Медики стверджують, що спілкування з собакою зменшує занепокоєння і стрес, допомагає встановити зв'язок із друзями та родиною, адаптуватися у звичайному житті. Канадські волонтери разом зі своїми чотирилапими помічниками щотижня відвідують українські госпіталі.

Більше про незвичних психологів дивіться у програмі Дембель на 2+2. Нові випуски щонеділі о 15:00.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

«Фургон с оркестром»: как рашистские парады и флешмобы формируют нужную кремлю психологию россиян?
Солидарность Тайваня в украинской борьбе: история самопожертвования добровольца Джонатана Ценга
«В дом корабль приплыл»: масштабы разрушений и восстановление после подрыва россиянами Каховской ГЭС
«В дом корабль приплыл»: масштабы разрушений и восстановление после подрыва россиянами Каховской ГЭС

Россия еще и плотно обстреливала затопленные территории, чтобы помешать эвакуации...

Телеканал 2+2 будет транслировать матч «Днепр-1» против «Динамо»
Миф о языке: россия шла в Украину «защищать» русский язык, а вместо этого уничтожила его
Миф о языке: россия шла в Украину «защищать» русский язык, а вместо этого уничтожила его

Сегодня только 3% украинцев поддерживают статус русского языка как второго официального…

Узнать больше