Золоті скарби інків досі не знайдені: куди поділися 100 тисяч тон шляхетного металу?

Загублений світ

Інки – древній рід, що мешкав на території сучасного Перу…

Нещодавно ми розповідали вам про Золото Київської Русі та багатства козаків: де лежать та чи вдасться їх відкопати А також ділилися дивовижними фактами про те, що Найбільша кількість європейських скарбів схована у Дніпрі: вражаючі артефакти, що знайшли у річці Але схованки українських гетьманів і варязьких розбійників блякнуть в порівнянні зі скарбами цілих цивілізацій.

Інки - давній рід, що проживав на території нинішнього Перу. Вони свято вірили, що лише їм належить право на володіння священним металом. Їхня столиця Куско була у прямому сенсі золотим містом. Сюди стікалася дань з усієї імперії – 170 тон на рік. Виносити бодай крихту за межі міста забороняли під страхом страти. За весь час правління інків тут зосередилося до 100 тисяч тон шляхетного металу. Для порівняння, на сьогодні, золотий запас усіх країн світу – у три рази менший, усього 32 тисячі тон! Але загарбникам-конкістадорам, попри усі старання, дісталися лише дрібнички.

Легенди кажуть, після того, як іспанці вбили «Великого інку» золото з храмів і палаців Куско зникло безслідно, усі пошуки досі залишаються марними.

Влади Болівії, Перу й Еквадору нині закрили печери Чинканас для відвідування. Адже тут регулярно зникають як поодинокі шукачі скарбів, так і цілі наукові експедиції. За переказами печери охороняють нащадки інків, що втекли від завойовників під землю і відтоді на поверхню не виходили. А за іншою легендою - підземелля стережуть люди-змії, у що важко повірити сучасному мешканцю цивілізованого світу.

Але про що говорять останні дослідження NASA на цю тему? Про це та більше дивися у сюжеті програми «Загублений світ»

Loading...

Дивися також:

Новини

Всі новини
Це нові перспективи для людей, які втратили кінцівки або рухливість…
Про розвиток світової медицини та яку роль у цьому відіграє Україна…
Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…
Дивитись більше