Його вважали засновником привидографії: як фото примари Авраама Лінкольна без голови викрило шахрая

Загублений світ

Американця Вільяма Мамлера вважали першим, хто зміг закарбувати духів на плівці…

Існує версія, що білі круглі плями, що з’являються на фото, зробленими на плівковий фотоапарат, - душі померлих людей. Одним із перших фотографів, який закарбував духів на плівці, вважали американця Вільяма Мамлера. У 1860 році він зробив фото привида свого мертвого кузена, потім – Авраама Лінкольна. І зовсім скоро його дар знімати примар рідних став відомим на всю Америку. Мамлер зробив успішний бізнес, який фінансували родичі загиблих на громадянській війні.

Та разом з кількістю нових клієнтів у Мамлера збільшувалося і коло критиків, а його головний шедевр – президент Авраам Лінкольн без голови – став головним доказом проти шахрая у суді. Обвинувач викрив злодія, продемонструвавши присяжним своє власне фото без голови.

«На суді виявилося, що такі знімки легко зробити, поставивши перед об’єктивом фотокамери скло, а з іншого боку потрібно поставити фотографію померлого. Таким чином на склі виходить напівпрозоре відображення людини, яке фотограф видав за привид», - розповів психолог Сергій Устименко.

Проте експерт із аномальних явищ і голова українського науково-дослідницького центру «ЗОНД» Артем Білик вважає, що привида таки можливо зафільмувати на плівковий фотоапарат:

«Гіпотеза використання аналогових плівкових фотоапаратів полягає в тому, що реакція на кадрі саме плівки, через її складну хімію, здатна проявити більше ніж, наприклад, ПЗС-матриця у цифровому фотоапараті».

Шокуючі подробиці та ймовірні докази існування духів – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Дивись також:

Новини

Всі новини
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше