Від селекції карликів до зберігання шкіри велетня: моторошні захоплення російського царя Петра І

Загублений світ

Петро І мав дуже дивні пристрасті...

Першого карлика Петро І отримав у подарунок на свій десятий день народження. Відтоді він почав захоплюватися людьми низького зросту і мріяв про створення цілого карликового народу. Для цього цар спеціально одружував карликів між собою. І перший експеримент селекції Петро І здійснив у 1710 році, тоді він одружив свого улюбленого блазня Якима з Параскою.

«Коли ти починаєш почуватися Богом, з тобою відбуваються жахливі речі. Ти втрачаєш зв'язок із реальністю та починаєш робити дурниці», - каже медіаексперт Олексій Ковжун.

Експеримент не мав успіхів: перша наречена померла під час пологів, а інша не змогла завагітніти. І коли мрії Петра І розбилися, цар вирішив колекціонувати мертвих нестандартних людей. У 1714 році він відкрив у Санкт-Петербурзі моторошний музей Кунсткамера.

«Петро І був дуже специфічною людиною. Коли він отримав владу правителя, йому треба було підтримувати імідж сильного та безстрашного. І якраз його колекція була однією з таких демонстрацій. Він збирав ці жахи та демонстрував свою владу», - розповідає психотерапевт Вікторія Покладова.

Росіяни за часів Петра були дуже забобонними. А тому всіх немовлят, що народжувались спотвореними просто топили у водоймах. Цар переконував людей не позбуватися тіла, а заливати спиртом і відправляти до його музею. Та не лише немовлята, а будь-хто з наближених до царя легко міг стати музейним експонатом.

Велетень Микола Буржуа, який працював у Кунсткамері, мав зріст 227 см і став частиною колекції. Після його смерті у 1724 році Петро використав можливість і помістив у скляний контейнер манекен, що імітував фігуру померлого, на який було натягнуто його шкіру. А по сусідству зберігався скелет Буржуа.

«Тогочасні свідки пишуть про те, що в нього траплялися такі напади, коли він крутив очима, головою, а його тіло здригалося. В ці моменти люди прагнули втекти куди подалі від нього, тому що цар не мав ніяких обмежень», - каже кандидат історичних наук Кирило Галушко.

Якими ще дивними вчинками прославився Петро I? Чи правда, що цар був психічно хворим? Досліджуй незвідане разом з нами та дізнайся більше про історію у нашому сюжеті. Дивись відео «Загубленого світу» вже зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Читай також:

Новини

Всі новини
Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше