Український вовк з Уолл-Стріт: історія першого мільйонера України

Загублений світ

Все почалося за часів СРСР…

У той час будь-яка підприємницька діяльність була заборонена, а офіційних багатіїв не існувало. Люди намагалися не виділятися, а ті, хто мав прибутки від комерції, старанно це приховували. Система змушувала бізнесменів жити у тіні й не показувати свої статки.

Проте в 1988 році, під час Горбачовської перебудови, все змінилося. Був ухвалений закон про кооперацію, і за два роки в Україні з'явилося 300 тисяч приватних підприємств. Люди з підприємницьким хистом швидко почали багатіти офіційно.

Семен Юфа — перший український мільйонер. В лихі дев’яності його називали «богом торгівлі» або «українським Мавроді». Він ексклюзивно для за «Загубленого світу» погодився розповісти, як зароблялися перші божевільні статки.

За словами чоловіка, в ті часи розбагатіти міг кожен. Конкуренції майже не було, і будь-яка вдала ідея приносила величезні прибутки. До того ж, держава спочатку підтримувала перших кооператорів.

«Декілька банків, ходили за мною, казали: візьми гроші, жодних гарантій не потрібно, ти тільки візьми», - розповідає Семен Юфа — перший український мільйонер.

Одним із найбільших успіхів Юфи стали перші казино в Україні та легендарний ринок на Республіканському стадіоні в Києві. Щовихідних цей ринок відвідувало понад пів мільйона людей, кожен з яких платив 1 карбованець за вхід. Касирами працювали охоронці стадіону, які протягом дня складали великі суми грошей у звичайні спортивні сумки. Проте, через часті крадіжки, Юфа замінив охоронців на міліціонерів, але і це не вирішило проблему.

Але згодом, його фінансова імперія одразу ж привернула увагу сильних кримінальних угруповань 90-х. Аби заволодіти успішним бізнесом бандити почали знищувати партнерів Семена Юфи та вчинили кілька замахів на нього.

«Почався фактично обстріл, у нас застрелили одного товариша, просто зайшли до нього в кабінет, три постріли в голову. Біля мене вибухнула граната на олімпійському стадіоні, вони чітко дали зрозуміти, що наступна буде останнє, що я побачу в цьому житті», - згадує Семен.

Зрештою, Юфа вирішив не ризикувати та терміново вивіз свою родину за кордон. Однак після його втечі споживче товариство "Меркурій", яке він очолював, припинило виплату дивідендів, і 40 тисяч людей втратили свої заощадження. Через це "Меркурій" називають фінансовою пірамідою, а Юфу — українським "Мавроді".

Але Семен Юфа з цим категорично не погоджується, каже, «віджатого» в нього майна, з головою вистачило б, аби розрахуватися з усіма вкладниками. 

Хто ще з мільйонерів заробив свої гроші нечесним шляхом? Як відрізнити мільйонера від звичайної людини? Чи правда, що в 90-ті було легше заробити гроші? Досліджуй незвідане разом з нами та дізнайся більше про реальні історії мільйонерів у нашому сюжеті. Дивись відео «Загубленого світу» вже зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Читай також:

Новини

Всі новини
Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше