Темний туризм: що це таке і чому його перспектива в Україні стрімко зросла?

Загублений світ

Чорнобиль, Буча, Ірпінь…

Темний туризм – це відвідування місць, пов'язаних з трагедіями, катастрофами та війнами. Це явище викликає суперечливі думки: одні вважають його хворобливим і неповагою до минулих трагедій, інші – важливим уроком історії, який підтримує пам'ять про жертв. В Україні темний туризм також розвивається, і це не новина.

До повномасштабного російського вторгнення у 2022 році, однією з найпопулярніших локацій була Чорнобильська зона відчуження. У 2021 році її відвідали 73 000 людей, половина з яких були іноземцями. Чорнобиль привертає увагу не лише своєю історією, але й незвичайною атмосферою, яка виникла після катастрофи.

Під час Великої війни в Україні, на жаль, з'явилися нові місця, які можуть стати об'єктами темного туризму. Наприклад, Буча та Ірпінь, які постраждали під час російської агресії.

«В Хорватії є місця, пов'язані з війною між Хорватією і Сербією, як, наприклад, містечко Вуковар. Воно теж дуже постраждало, як у нас Буча чи Ірпінь. Там є меморіальні комплекси, які відвідують туристи», - розповів експерт з туризму Володимир Царук.

Також він зазначає, що відвідуваність таких місць залежить від того, як їх представляють:

«Якщо об'єкт дуже цікаво зроблений, незвичайний, потік туристів туди тільки збільшується. Тому важливо, як будуть музеїфіковані об'єкти, що показують трагедії, наприклад, у Бучі, Ірпені та інших містечок, які постраждали від російського вторгнення».

Хоча для когось темний туризм може здаватися незрозумілим, в Україні це явище має потенціал, а країна може використати інтерес до цього на свою користь.

Як саме, дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
50 тисяч років тому в Південній Африці вже існувала вугільна промисловість…
Дивитись більше