Продукти для обраних: як харчувалася радянська еліта

Загублений світ

У Києва розташувався музей живої історії «Мамаєва Слобода»…

Сьогодні це місце приваблює туристів та істориків, але небагато хто знає, що ще до 70-х років територія належала елітним садам ЦК Компартії України. Там вирощували яблука, груші, сливи — фрукти, які потім потрапляли до Кабміну, ЦК та Верховної Ради Радянської України.

«Кожну грушку, кожну сливку, кожне яблуко в парафіновий папір, і потім давали туди для Кабміну, чи для ЦК, чи Верховної Ради Радянської України ці фрукти», — розповідає Костянтин Олійник, козак Левушківського куреня Війська Запорозького Низового.

Керівна верхівка не відвідувала звичайні крамниці з порожніми прилавками. Вони отримували безкоштовні продуктові пайки й мали доступ до закритих магазинів, де за символічну плату можна було придбати екологічно чисті харчі та імпортні товари.

«Це була якраз форма розподілу споживчих благ серед цієї державноуправлінської партійної еліти», — пояснює Вікторія Небрат, докторка економічних наук.

Великі зміни в харчовій промисловості СРСР почалися після поїздки міністра Анастаса Мікояна до США у середині 30-х. Там він закупив американське устаткування для виробництва ковбас, консервів, морозива та хліба. Завдяки цьому в країні з’явилися продукти, які багато старших людей досі вважають «радянськими винаходами».

«Саме тоді в СРСР з’явилися ті продукти, які старші люди згадують та вважають, що це був винахід Радянського Союзу. Насправді технологія виготовлення сосісок, сардельок, сухого молока, джемів, різноманітних соків, виготовлення бісквітів, шоколаду, цукерок — все це привіз Мікоян», — стверджує Альона Якубець, завідувачка відділу Національного музею історії України.

Таким чином, повсякденне життя простих радянських людей сильно відрізнялося від життя партійної еліти. Доступ до їжі, продуктів та технологій був показником статусу і привілеїв.

Які секрети приховувала радянська система харчування? Про все це ти можеш дізнатися у випуску проєкту «Загублений світ» просто зараз.

Loading...

Не пропусти! Щопонеділка нові випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», що занурюватимуть кожного у захопливі історії, неймовірні відкриття та таємниці, які формують наш світ. Дивись прем’єру о 17:15 на телеканалі 2+2!

Читай також:

Сьогодні важко уявити зимові свята без мерехтливих вогників на штучній або живій ялині. Проте, якщо відмотати час на триста років назад, ми побачимо зовсім іншу картину. У XVII–XVIII століттях головним героєм свята був він — величний і символічний дідух. 
Коли вечірнє небо затягує сутінками, а на столах з’являється перша з дванадцяти пісних страв, ми рідко замислюємося про походження цих традицій. 
Українська кухня завжди славилася своїми ковбасними традиціями, і серед усіх смаколиків особливе місце займає мацик…
У Києва розташувався музей живої історії «Мамаєва Слобода»…
24122025
Деякі користувачі впевнені, що вимкнення роутера захищає від вірусів і кібератак.
Запах свіжого сіна, мерехтіння зірки на палиці та гучні голоси, що лунають з порога. Для нас це звична картина свята. Здається, що весь християнський світ святкує Різдво однаково, але це велика помилка.